KSOO huldigt monument ‘JOINT’ in en erkent promotie 2021-2022

Op vrijdag 20 mei werd in de Koninklijke School voor Onderofficieren (KSOO) het nieuwe monument ‘JOINT’ ingehuldigd. Het werk staat symbool voor de vier Componenten van Defensie. Met een plechtige ceremonie, in het bijzijn van hun families, erkende de school daarna ook haar nieuwe promotie kandidaten.

 

Het was een feestelijke dag voor de Campus Saffraanberg. In de vroege namiddag werd het nieuwe monument ‘JOINT’, bij de hoofdingang van het kwartier, ingehuldigd. Onder het F-104 Starfighter toestel dat er al tientallen jaren de Luchtcomponent vertegenwoordigt werden twee voertuigen en een anker geplaatst, respectievelijk ter ere van de Land- en Medische Component en de Marine. Sinds 2007 ontvangt de KSOO immers kandidaten uit alle Componenten voor hun basisopleiding.

 

Onder toeziend oog van de burgemeester van Sint-Truiden en andere genodigden werd het lint geknipt en werd het monument gedoopt.

 

Later op de avond stonden 176 kandidaten van de promotie 2022 (14 officieren en 162 onderofficieren) opgesteld in de sporthal voor hun erkenningsceremonie. Generaal-majoor Jean-Marie Nulmans zat de militaire plechtigheid voor. De Koninklijke Muziekkapel van de Luchtmacht verzorgde de muzikale ondersteuning.

 

Zoals de traditie vereist krijgt een nieuwe promotie een peter of meter toegekend. Deze keer viel die eer aan adjudant-majoor Linda De Wit, ter erkenning van haar professionele en morele kwaliteiten. Hoewel zij zelf ons veel te vroeg ontviel zal ze een voorbeeld blijven voor de nieuwe generatie kaders en kandidaten.

 

“Deze promotie onderscheidt zich door haar grote cohesie en motivatie,” sprak majoor Tooten van de KSOO. De ceremonie rondt de elf weken durende militaire initiatiefase (MIF) af die begon na de inlijving en markeert het begin van elke militaire carrière. Het merendeel van de kandidaten zet hun vorming voort tot sectiechefs.

Jacques-Emmanuel De Boeck

Adrien Muylaert