Kwaliteitsvolle bruine bottines vanaf 2021

Om het comfort van onze militairen te verhogen, krijgen vanaf april 2021 alle actieve militairen en reservisten nieuwe bottines. Er komen twee types: een all-weather model met gore-tex membraan en een hot & dry model van het merk Meindl.

 

De all-weather is robuust, waterdicht en ademend dankzij een gore-tex membraan. Ze is geschikt voor intensief gebruik in een gematigd klimaat met buitentemperaturen van -5 tot +25 °C.

 

De hot & dry laars heeft hetzelfde model als de all-weather, zonder het gore-tex membraan. De laars wordt dus lichter en kan meer zweet afvoeren. Dat houdt de huid langer droog en is daarom beter geschikt voor warmere temperaturen. Zelfs zonder het gore-tex membraan is de gevechtslaars nog steeds zeer waterdicht.

 

Momenteel zijn er nog twee kleuren in omloop: de zwarte en de lichtbruine bottines. Een grote gamechanger is de nieuwe kleur van de bottines. Het donkerbruine model kan gedragen worden tijdens missies in het bos of tijdens camouflage in de woestijn. Hetzelfde model komt er ook voor het Marinepersoneel, maar dan in een zwarte variant. De Meindl MD Rock is een bestaand model dat dus off-the-shelf wordt aangekocht.

 

Om de kwaliteit te verzekeren werden comfort- en gebruikstesten uitgevoerd, waaronder testen op een wandelsimulator. Meer dan 300.000 wandelcycli tonen aan dat de zolen en het leer heel goed tegen slijtage bestand zijn en dat de bottine waterdicht blijft. Het belang van goede schoenen op training of missie staat voorop. Een slecht geschoeide voet of een ongeschikte schoen is een onaangename gewaarwording. Een situatie die van invloed kan zijn op het vermogen van onze militairen om hun missie uit te voeren.

Johan Lievens

DG MR

DG MR