Live fire exercise ‘Resolute Stallion’ van eFP Battle Group Litouwen succesvol beëindigd

Litouwen – 2 december. Militairen van de 12e rotatie enhanced Forward Presence (eFP)  Battle Group Litouwen voerden de grootste live fire exercise (LFX) van hun rotatie uit, genaamd ‘Resolute Stallion’. De training duurde twee weken in winterse omstandigheden, waarbij de oefenterreinen van Pabradé en Gaizunai bedekt waren met ijs, sneeuw en koude temperaturen.

 

Op het hoogtepunt van de oefening bundelden alle ondereenheden van de Battle Group hun gevechtscapaciteiten tegelijkertijd op het grootste schietterrein van Pabradé. Meer dan 10 gevechtstanks, verschillende Duitse Pantserhouwitsers 2000 en honderden militairen namen deel aan de schietoefening van de Battle Group, onder bevel van de Duitse luitenant-kolonel Marco Maulbecker. De Belgische bijdrage bestond uit drie pelotons Ardeense Jagers met hun Piranhavoertuigen. De omstandigheden waren zwaar wegens een geaccidenteerd terrein, de sneeuw en de constante vriestemperaturen. Overnachten deden de Belgische militairen in individuele tentjes in de sneeuw.

 

Na het bevel van de staf van de Battle Group verzamelden alle compagniecommandanten zich in kamp Adrian Rohn in Pabradé en namen deel aan de rehearsal of concept. Tijdens deze herhaling werd het gehele tactische plan geëvalueerd en geoefend. Het uitvoeren van een complexe verdedigingsoperatie met vier gevechtscompagnieën (waaronder één Belgische compagnie), verschillende ondersteunende compagnieën én met scherpe munitie vereiste een goede planning, nauwe coördinatie en een uitstekende situational  awareness tijdens alle fases van de schietoefening.

 

Het doel van de Battle Group tijdens deze oefening was het verdedigen van het NAVO-grondgebied tegen een agressor door middel van een vertragingsoperatie. In de winterse omstandigheden, die het zicht op het terrein beperkten, werden de verkenningstroepen aangevallen door naderende vijandelijke troepen. De verkenningstroepen trokken zich tactisch terug naar de Nederlandse compagnie. Nadat ook de Belgen zich al vurend naar een andere positie in het terrein begaven, kwamen de Duitse Pantserhouwitsers 2000 in actie. Zware artilleriegranaten regenden boven het oefenterrein van Pabradé. Na een tactische vertragingsoperatie uitgevoerd door de Battle Group, inclusief Duitse en Noorse tanks en de Piranhavoertuigen van de Belgen, werd de vijand gestopt.

 

De volgende ochtend zette de Battle Group de tegenaanval in. Ze duwden de vijand terug door een reeks tactische manoeuvres, waarbij de Belgen de linkerflank van het offensief voor hun rekening namen. Nadat de vijand gedurende een hele dag werd bestookt door de Battle Group, kon de tegenaanval het tijdens de vertragingsoperatie opgegeven gebied heroveren.

 

Luitenant-kolonel Marco Maulbecker, commandant van de eFP Battle Group Litouwen, blikt tevreden terug op ‘Resolute Stallion’ en benadrukt de complexiteit van deze schietoefening: “Een oefening met scherpe munitie waarbij de gehele Battle Group is betrokken, is zoals het dirigeren van een orkest. Alles moet precies gesynchroniseerd zijn in tijd en ruimte. Elk individu moet precies op het juiste moment op de juiste plek staan, dat vergt veel planning.”

PAO eFP LTU

PAO eFP LTU