Mijnenjager M921 Lobelia keert terug van Oefening “Dynamic Mariner”

Op donderdag 22 oktober keert de mijnenjager M921 Lobelia terug naar zijn thuishaven na twee maanden ontplooiing in de Middellandse Zee. Hij nam tijdens deze ontplooiing deel aan de grote maritieme oefening ‘Dynamic Mariner’, georganiseerd door de Franse marine.

 

Van 25 september tot 9 oktober 2020 werd de mijnenjager samen met 5000 manschappen uit 7 NAVO-landen (Frankrijk, België, Spanje, Verenigde Staten, Griekenland, Italië, Nederland), ongeveer dertig andere boven- en onderwatereenheden en bijna 40 vliegtuigen in de Middellandse Zee ingezet in deze grote NAVO-oefening: Dynamic Mariner. Deze oefening maakt deel uit van de voorbereidingscyclus van de NATO Response Force (NRF), de multinationale gezamenlijke strijdmacht van de NAVO.

 

België, en de marine in het bijzonder, was aanwezig met twee mijnenjagers (M916 Bellis en M921 Lobelia), een Very Shallow Water-team (detectie van springtuigen in ondiep water), een team dat de voorwaartse logistieke steun verzorgde (FLS: Foward Logistic Site) en NCAGS-personeel (Naval Cooperation And Guidance for Shipping).

Decloedt Christian