Militair voor een week: jongerenstages bij Defensie

Klauteren over hindernissen, kaartlezen, parachutespringen of een week aan boord van een schip leven. Dat is slechts een greep uit het aanbod dat 672 jongeren de komende weken te wachten staat. Deze week zijn de jongerenstages van Defensie gestart: een unieke kans voor jongeren tussen 16 en 20 jaar om al eens te proeven van de militaire sfeer tijdens een kamp in de zomermaanden.

 

Al ruim twintig jaar organiseert Defensie jongerenstages. “Het is de bedoeling om jongeren al eens te laten kennismaken en hun interesse aan te wakkeren voor een job bij Defensie”, legt Wim De Schutter van Rekrutering en Selectie uit. “Zeker voor de technische beroepen is dit een mooie opportuniteit. De jongeren krijgen de kans om de technische installaties te bezoeken en in team te leren werken. Dit is zeker nodig want heel wat technische profielen raken vaak moeilijk ingevuld“, aldus De Schutter.

 

De deelnemende eenheden verwelkomen deze zomer dus een week lang jongeren en leren hen de kneepjes van hun vak. Na een jaar noodgedwongen weggeweest te zijn door Covid-19, zijn de stages dit jaar weer populairder dan ooit. Na de lancering begin maart was na amper één dag al een groot deel van de stages volzet. Traditiegetrouw zijn Para Junior en (Air) Commando Junior de populairste stages, maar evengoed kan het jonge geweld zich tijdens de zomer verdiepen in de medische sector of kennismaken met de artillerie. Van over heel België komen verschillende jongeren samen: van bedeesd en onwennig op dag één, tot een hechte bende die trots staat te blinken tijdens de einduitreiking op dag vijf.

 

Navigeren met brancards

Voor het eerst in zestien jaar verwelkomde de medische eenheid 3 EMI in Marche-En-Famenne ook weer een groep van 27 enthousiaste jongens en meisjes. Ze leren er werken met brancards, leven zich uit op de mountainbike en dienen eerste hulp toe. “Gisteren op het einde van de dag hadden we overal pijn. Het was ook een korte nacht door het slechte weer”, lacht een van de deelnemers. De introductie naar het militaire leven verloopt niet zonder slag of stoot, maar de deelnemers zijn leergierig. Minutieus navigeren ze met een brancard over een geïmproviseerd parcours. Alweer een uitdaging afgevinkt.

 

Logeren tussen F-16’s

Ook bij de stage Air Commando Junior bij de 10 Tactische Wing in Kleine-Brogel is het variatie troef. De deelnemers worden ondergedompeld in het vliegtuigwezen. Aan de startbaan kijken ze hun ogen uit wanneer de F-16’s met ronkende motoren opstijgen. Ze maken levendig kennis met de hondenkennel en krijgen een doop van de brandweer. De jongeren zijn gemotiveerd, enkele deelnemers hebben zelfs hun toegangstesten voor Defensie al afgelegd en wachten vol spanning op het resultaat. “De stages van voorgaande jaren hebben me de knoop voor Defensie doen doorhakken. Hopelijk krijg ik eind juli goed nieuws!”, vertelt een deelnemer.

 

Nog heel de zomer lang kunnen honderden jongeren genieten van de zomerstages in een militaire omgeving. Meer info over de jongerenstages vind je hier.

Bilitis Nijs & Wilge Decraene

Ritchie Sedeyn

Mathieu Duhembre