Nationale Feestdag: hulde aan alle helden

De Nationale Feestdag zal onder andere in het teken staan van alle helden die ons het afgelopen jaar door de coronacrisis hebben geloodst. Het programma van die dag hebben onder meer generaal Pierre Gérard, minister van Defensie Ludivine Dedonder en minister van Binnenlandse Zaken Annelies Verlinden bekendgemaakt tijdens een persconferentie op 12 juli in het hartje van Brussel.

 

Iedereen kent de nationale leuze: eendracht maakt macht. Het afgelopen jaar is die spreuk volledig tot zijn recht gekomen. Ook in 2021 heeft elke Belg immers stevig zijn tanden gezet in de strijd tegen het verbeten virus Covid-19. Net daarom vormt 21 juli 2021 de gelegenheid bij uitstek om alle helden te bedanken die ons door de pandemie hebben geloodst.

 

Die helden worden onderverdeeld in vier categorieën: onderwijs, zorg, logistiek en vaccinatie. De jonge cadetten, brandweermannen, vertegenwoordigers van volksgezondheid, teamleden van B-FAST en nog vele anderen zullen vanop symbolische plaatsen in het land gepast muzikaal ingeleid worden door artiesten zoals Joost Zweegers van Novastar, Loïc Nottet en Bazart.

 

Een tweede belangrijk thema dat op de Nationale Feestdag aan bod komt, is de hulp aan de natie door onze militairen. Ook zij staan gedurende deze langdurige crisis paraat om te helpen waar nodig in ziekenhuizen, woonzorg- en vaccinatiecentra.

 

Daarnaast vieren we dit jaar het honderdjarig bestaan van de Dienst voor Opruiming en Vernietiging van Ontploffingstuigen (DOVO), een onmisbare speler op het vlak van veiligheid in ons land. Dat geldt uiteraard ook voor alle militairen die de afgelopen vijf jaar deelgenomen hebben aan de operatie Vigilant Guardian. Niet alleen op de grond verzekeren zij onze veiligheid, dat doen ze ook in de lucht en op zee. Denk maar aan de permanente bewaking van het luchtruim, de veiligheid garanderen langs de Belgische kustlijn en de speur- en reddingsacties boven zee. Met het 75-jarig bestaan van de Luchtcomponent en de Marine vormen ook zij een belangrijk onderdeel op deze editie van het jaarlijks volksfeest.

 

Uiteraard mag op een dag als deze een stukje geschiedenis niet ontbreken. Zeventig jaar geleden viel Noord-Korea zijn zuiderburen aan met de steun van China en de Sovjet-Unie. De Verenigde Naties steunde Zuid-Korea door een internationale troepenmacht te sturen onder leiding van de VS. Daartoe behoorden ook 3.178 Belgen. Die helden maakten deel uit van wat bekend staat als de vergeten oorlog, maar op 21 juli toont België dat we hen niet vergeten zijn.

 

Deze editie van 21 juli kan helaas nog niet volledig terugkeren naar het rijk van de vrijheid. Dit jaar dus nog geen volwaardig feest, afgesloten met een majestueus vuurwerk. Toch belooft het een eigentijdse viering te worden in een modern kader waarbij het feest tot in de huiskamer wordt gebracht.

Nathalie Mylle

Gert-Jan D'haene

Mathieu Duhembre