Oefening Ten Ex: drones om te communiceren
In militaire operaties is communicatie meer dan alleen een technische vaardigheid; het is een strategische pijler. Om deze vitale link te onderhouden, nemen meer dan 70 militairen van de 10 Groep Communicatie- en Informatiesystemen (10 Gp CIS) van 4 tot 14 november deel aan de intensieve oefening Ten Ex in Leopoldsburg. De ideale gelegenheid om het gebruik van drones te testen om het bereik van radionetwerken uit te breiden.
De Ten Ex-oefening vindt plaats in Leopoldsburg, een geïsoleerde locatie die nauwgezetheid en concentratie vereist. Hier perfectioneren zo’n 70 militairen hun vaardigheden, testen ze hun systemen en verzekeren ze de betrouwbaarheid van communicatienetwerken op het terrein. Majoor Petra De Meyer, korpscommandant van de 10 Gp CIS, benadrukt: “Je gaat niet ten oorlog zonder de mogelijkheid om te communiceren.”
Commandant Alain Zandecki verduidelijkt: “De eerste week van de oefening is gewijd aan technische workshops, waar onze teams hun kennis van communicatiemiddelen opfrissen en bijwerken.” De militairen onderwerpen elk instrument – radio’s, satellietantennes en andere apparatuur – aan een minutieuze controle om er zeker van te zijn dat het goed werkt.
“De tweede week richt zich op manoeuvres op het terrein, met oefeningen waarbij communicatieposten in beperkte tijd worden geïnstalleerd en afgebroken, vaak ’s nachts of in omstandigheden met beperkt zicht om zo gevechtssituaties te simuleren,” legt de commandant uit. Deze oefening stelt de teams in staat om hun aanpassingsvermogen en reactievermogen te versterken.
Een discrete maar essentiële verbinding
Luitenant Andries, verantwoordelijk voor de operationele compagnie van de 10 Gp CIS, benadrukt: “Communicatie vormt het hart van onze militaire organisatie. Vlotte communicatie maakt snelle besluitvorming mogelijk, wat cruciaal is voor het succes van operaties.”
Naast het installeren van terreinnetwerken, garanderen de drie voornamelijk Nederlandstalige pelotons van de 10 Gp CIS ook beveiligde verbindingen voor pantservoertuigen op verkenningsmissies en verzekeren zo de veiligheid van eenheden onderweg.
Terwijl de 4 Gp CIS, gevestigd in Marche-en-Famenne, zich concentreert op Franstalige eenheden, strekt de ondersteuning van de 10 Gp CIS zich uit tot de Nederlandstalige eenheden van de Gemotoriseerde Brigade, zoals het Bataljon Carabiniers Prins Boudewijn-Grenadiers, het Bataljon Bevijding 5 Linie en het Regiment Jagers te Paard, evenals andere gespecialiseerde eenheden zoals het 11 Bataljon Genie, het Bataljon Artillerie en de Dienst voor Opruiming en Vernietiging van Ontploffingstuigen (DOVO).
Innoveren met drones
Dankzij de nieuwste technologie heeft Ten Ex het gebruik van drones getest om het bereik van radionetwerken uit te breiden. Studenten en onderzoekers van de Koninklijke Militaire School (KMS), die de drones ontwierpen, speelden een actieve rol bij de implementatie ervan. Commandant Zandecki legt uit: “We onderzoeken het gebruik van drones voor langeafstandsmissies, tot 40 of 50 kilometer. Deze zouden essentieel kunnen worden voor het uitbreiden van ons communicatiebereik.
Luitenant Andries voegt hieraan toe: “Recente conflicten, zoals in Oekraïne, illustreren het belang van snelle, mobiele netwerken. Drones bieden een flexibele oplossing voor het uitrollen van netwerken op grote schaal.”
Lid worden van de CIS
Lid worden van een CIS-groep vereist zowel technische vaardigheden als fysiek uithoudingsvermogen. Luitenant Andries benadrukt: “We zoeken mensen die vertrouwd zijn met technologie, een goede fysieke conditie hebben en bereid zijn om buiten te werken. Deze veelzijdigheid is cruciaal voor het vervullen van onze missies.” Het dagelijkse werk van CIS-leden combineert technische voorbereiding en tactische training, zodat ze onder alle omstandigheden volledig operationeel zijn.
Geïnteresseerde rekruten kunnen gerust zijn dat ze geen volleerde computerwetenschappers hoeven te zijn: om te beginnen kan nieuwsgierigheid naar technologie voldoende zijn. Vervolgens zorgt Defensie voor de nodige opleiding. Ga voor meer informatie naar de website van Defensie DEFENSIE Uw toekomst. Onze missie. | Defensie (mil.be) of neem deel aan een jobdag Agenda | Defensie (mil.be). Sluit je aan bij een team waar elke verbinding telt en waar jouw inzet het verschil maakt.