Onderdompeling in de 6 Gp CIS: cruciale ondersteuning voor speciale operaties
Van 12 tot 25 oktober vertrok de 6e Communicatie- en Informatiesystemengroep (6 Gp CIS) naar Denemarken voor een grote oefening parallel aan de oefening Yellow Condor (zie Yellow Condor 2024: hoge intensiteitstraining voor 3 Para). 88 militairen namen deel aan deze training in reële omstandigheden, waarbij hun vermogen om eenheden te ondersteunen die werden ingezet als onderdeel van een Special Operation Land Task Group (SOLTG) werd getest en versterkt.
Het hoofddoel van de training was het synchroniseren en beheersen van communicatie- en informatiediensten ter ondersteuning van verschillende fictieve SOLTG’s, evenals een groep die werd ingezet door het 3e Bataljon Parachutisten (3 Para). Het tactische scenario simuleerde een conflict waarbij een vijandelijke troepenmacht, bijgenaamd ‘Redland’, was opgerukt naar Deens grondgebied. In dit kader moesten de eenheden verkenningsmissies en directe acties in vijandelijk gebied uitvoeren. De 6 Gp CIS-teams, verdeeld over verschillende posities, waren verantwoordelijk voor het leveren van vitale communicatieondersteuning om de coördinatie van bevriende troepen te vergemakkelijken.
Technische en organisatorische uitdagingen
Een van de grootste uitdagingen op het terrein is de interoperabiliteit van communicatiesystemen met die van andere landen. Hoewel het gebruik van radio’s die vergelijkbaar zijn met die van 6 Gp CIS de coördinatie met partners zoals het Amerikaanse en Deense leger vergemakkelijkt, ontstaan er problemen wanneer andere systemen in het spel komen. “We moeten soms oplossingen improviseren om de compatibiliteit tussen apparatuur en een soepele communicatie te verzekeren”, zegt Luitenant-kolonel Petillion, korpscommandant van 6 Gp CIS.
Organisatorisch hanteert de eenheid een flexibele structuur, met teams van verschillende grootte, afhankelijk van de behoeften. Naast medium teams (zes personen) ten behoeve van een SOLTG kunnen ook light teams (drie personen) en heavy teams (twaalf personen) worden ingezet, afhankelijk van de complexiteit van de missies en de omvang van de te ondersteunen troepen.
Perfectionering van vaardigheden
Deze oefening is een waardevolle gelegenheid voor jonge rekruten om ervaring op te doen op het terrein en cruciale technische vaardigheden te automatiseren, zoals het snel configureren van communicatiesystemen (radio’s, routers, satellietsystemen, enz.). “Dit type training bouwt de reflexen op die essentieel zijn in echte situaties”, legt Luitenant-kolonel Petillion uit.
Het moreel van de troepen profiteert ook van deze inzet. De setting in Denemarken, die veel groter is dan de oefenterreinen in België, stelt de militairen in staat om materieel over grotere afstanden in te zetten en nieuwe configuraties te verkennen. “De omstandigheden hier zijn ideaal om onze technische vaardigheden te verbeteren en tegelijkertijd een stimulerende terreinervaring te bieden”, voegt de korpscommandant toe.
Blik op de toekomst
De 6e Groep Communicatie- en Informatiesystemen bereidt zich al voor op haar volgende grote oefening die de drie CIS-groepen van Defensie (4 Gp CIS, 6 Gp CIS en 10 Gp CIS) zal samenbrengen om de consistentie van de procedures tussen de eenheden te valideren.
Het manoeuvre in Denemarken maakt deel uit van een rigoureuze trainingscyclus die maakt dat de tactische communicatiecapaciteiten van 6 Gp CIS altijd voldoen aan de operationele vereisten van het Special Operations Regiment dat het ondersteunt.