Operatie Rescue: de kern van SAR-missies

Search and Rescue (SAR)-missies zijn essentieel om de veiligheid op zee en aan land te garanderen. In België werkt het personeel van het 40ste Smaldeel onvermoeibaar om levens te redden in vaak gevaarlijke omstandigheden. Hun motto, “Aude Audenda”, of “Waag, wat gewaagd moet worden”, weerspiegelt hun inzet voor deze cruciale missies.

 

Uitdagingen overwinnen

 

Uitgerust met NH90-NFH helikopters is de zoek- en reddingsdienst, gevestigd in Koksijde, 24/7 actief en voert tussen de 100 en 150 interventies per jaar uit.

De SAR is gespecialiseerd in verschillende missies, waaronder redding op zee van mensen in nood op de Noordzee, interventie bij vliegrampen of nationale noodsituaties, maar ook medische transfers van ernstig verbrande patiënten of het transport van organen tussen ziekenhuizen.

 

De SAR-Medic en de duiker: een onafscheidelijk duo

 

Elke missie steunt op een gespecialiseerd team van vijf leden: een piloot, een copiloot, een cabineoperator, een duiker en een medic (een verpleegkundige gespecialiseerd in medische noodgevallen).

Hun succes hangt af van hun vermogen om harmonieus samen te werken, wat wederzijds vertrouwen en regelmatige training vereist.

De medic en de duiker worden systematisch aan boord gelierd en spelen elk een sleutelrol: terwijl de eerste de patiënt stabiliseert, zorgt de tweede voor de veiligheid van de medic en evalueert hij de evacuatie-opties. Een onafscheidelijk paar dat garant staat voor interventies van hoge kwaliteit.

“Tijdens een van onze laatste missies hebben we tien mensen en een hond gered van het dak van een brandend gebouw”, zegt Adjudant Sébastien Dehaemers. Hij wijst erop dat “dit soort missies, uitgevoerd met een NH90-helikopter, de effectiviteit van de coördinatie tussen SAR-teams onderstreept.”

 

30 jaar SAR-Medic

 

Sinds de oprichting in 1994 heeft de SAR-Medic, geïntegreerd in de 17e Compagnie van het 14e Medisch Bataljon, een cruciale rol gespeeld in de evolutie van de reddingsopdrachten in België. Haar uitrusting is geëvolueerd van eenvoudige kits tot een geavanceerd medisch arsenaal, waardoor complexere interventies mogelijk zijn.

Ter gelegenheid van het 30-jarig bestaan van deze sectie was tijdens de open dag een stand aan hen gewijd op de vliegbasis van Koksijde op 3 juli. Adjudant-majoor Jack Delchef, SAR-Medic, onderstreepte het belang van dit eerbetoon en verklaarde dat dit evenement “het imago van de Medische Component bij de Belgische bevolking versterkt”.

 

Veiligheid toeristen: een prioriteit in de zomer

 

In de zomer zorgt de SAR voor de veiligheid van toeristen langs de Belgische kust in samenwerking met lokale reddingswerkers en ziekenhuizen. De teams grijpen snel in bij verdwijningen, verdrinkingen of andere incidenten. Er worden meer maritieme patrouilles en hulpposten opgezet om een optimaal reactievermogen en een snelle behandeling van slachtoffers te garanderen.

 

Ontmoet de SAR-helden

 

Dankzij een effectieve coördinatie, voortdurende vorming en een sterk engagement zijn de SAR-missies al meer dan 50 jaar burgers in België blijven beschermen.
Op 21 en 22 september zullen er demonstraties worden gehouden op de Sanicole Airshow nabij Kleine-Brogel, zodat het publiek hun werk in actie kan zien.

Kelly Vanhandenhove

Vincent Bordignon & Lowie