Operatieplan 2025: België versterkt zijn engagement voor wereldwijde veiligheid
Tijdens een bezoek aan Polen onthulde minister van Defensie Ludivine Dedonder vandaag het operatieplan voor 2025. Dit strategische document schetst de militaire inzet van België voor het komende jaar. Het plan is opgebouwd rond vijf hoofdpunten: afschrikking, collectieve verdediging en veiligheid, Europese autonomie, internationale samenwerking en steun aan de natie.
“De oorlog in Oekraïne, die zijn derde winter ingaat, illustreert het belang van onze rol in militaire afschrikking en collectieve verdediging. Met dit plan herbevestigen we onze prioriteit: ons land beschermen en tegelijkertijd actief bijdragen aan de mondiale veiligheid”, verklaarde minister Dedonder.
Om deze doelstellingen te bereiken, voorziet het plan een verhoging van 20% van de operationele militaire inzet, evenals een verdrievoudiging of zelfs verviervoudiging van de Belgische troepen die paraat staan voor NAVO-missies.
Europa
Het handhaven van een significante aanwezigheid in Europa, met name in Roemenië, blijft een prioriteit. Meer dan 300 militairen zullen worden ingezet, waaronder eenheden van de infanterie, de gevechtsondersteuning, de logistiek, de bouwgenie en experts in CBRN-decontaminatie (chemische, biologische, radiologische en nucleaire gevaren).
In Kosovo zal een Unmanned Aircraft System (UAS)-detachement de missie van de Kosovo Force (KFOR) ondersteunen, wat de eerste operationele inzet van de nieuwe verkenningsdrones van het ISTAR Bataljon markeert.
De Marine zal met behulp van een mijnenjager deelnemen aan missies voor het opsporen en vernietigen van mijnen in de Baltische Zee en de Noordzee. Het fregat Louise-Marie zou de permanente maritieme strijdkrachten van de NAVO (Standing Naval Forces) kunnen versterken.
Daarnaast zullen Belgische F16’s luchtruimbewakingsmissies uitvoeren in IJsland, waardoor de Belgische aanwezigheid in Noord-Europa wordt versterkt.
Tot slot zal een snelle interventiemacht, bestaande uit A400M-vliegtuigen, tot 500 vlieguren leveren als onderdeel van de Rapid Deployment Capacity van de Europese Unie.
Midden-Oosten & Afrika
In het Midden-Oosten zal Defensie zich blijven inzetten in de strijd tegen het terrorisme. België zal ook zijn bilaterale samenwerking en zijn deelname aan multinationale initiatieven ter versterking van de collectieve veiligheid voortzetten, met name in Benin en Congo.
“We zullen ons engagement in de Democratische Republiek Congo voortzetten door leiding te geven aan een Europees project dat de levering van uitrusting en materiaal, de bouw en renovatie van trainingsfaciliteiten en technische en logistieke opleidingen omvat”, benadrukte de minister.
België
Meer dan 3.300 Oekraïense militairen zijn al door België opgeleid. In 2025 zullen deze inspanningen worden uitgebreid om ontmijning, marine operaties en de opleiding van F16 piloten en technici te omvatten.
Ludivine Dedonder vult aan: “We zullen de opleiding van Oekraïense F16-piloten voortzetten in Portugal, waar België een leidende rol zal nemen.”
Op nationaal niveau zal Defensie de autoriteiten blijven bijstaan bij natuurrampen en grote crises.
Een budget dat past bij de ambities
Met een operationeel budget van meer dan 119 miljoen euro voor 2025 toont België zijn vastberadenheid om zijn militaire capaciteiten en bijdrage aan de collectieve veiligheid te versterken. Dit plan illustreert de inzet van Defensie bij de huidige mondiale uitdagingen.