Oprichting van het Space Security Centre: uitdagingen en vooruitzichten voor Defensie

België versterkt zijn veiligheid in de ruimte met de oprichting van een Space Security Centre (SSC), een strategisch centrum dat actief zal deelnemen aan interdepartementale coördinatieactiviteiten voor ruimtevaartsystemen en ruimtegerelateerde projecten. Deze ambitieuze onderneming heeft tot doel om in 2029 volledig operationeel te zijn, een cruciale stap in de bescherming van de ruimtebelangen van het land.

 

De oprichting van het Space Security Centre vloeit rechtstreeks voort uit de ruimteverdedigingsstrategie die Defensie in 2023 heeft aangenomen. Volgens Majoor vlieger De Naeyer, militair assistent van Generaal-majoor Dupont, commandant van de Air & Space Component, is het initiatief een antwoord op de groeiende afhankelijkheid van België en zijn bondgenoten op het gebied van ruimtegegevens, -producten en -diensten. “Het belang van de ruimte is vandaag onmiskenbaar, zowel voor de burger- als de militaire sector, zoals blijkt uit de oprichting van de Amerikaanse Space Force. Andere NAVO-landen zijn deze weg al ingeslagen, en forums binnen de NAVO richten zich nu op ruimtevaartkwesties”, geeft hij aan.

 

Het SSC, het eerste concrete project in deze strategie, werd in 2024 gelanceerd onder auspiciën van de Air & Space Component. Het hoofddoel is het waarborgen van een grotere veerkracht bij verstoringen en bedreigingen van ruimte-infrastructuren en -diensten.

 

Talrijke projecten

 

De projecten van het Space Security Centre zijn omvangrijk en vaak technisch. Een van de belangrijkste missies is Space Situation Awareness (SSA), dat bestaat uit deelname aan continue monitoring van de ruimteomgeving om bedreigingen voor satellietsystemen te begrijpen en te voorkomen. “Het centrum is verantwoordelijk voor een diepgaand inzicht van deze omgeving om defensieoperaties te ondersteunen en bij te dragen aan de SSA van de NAVO en de Europese Unie”, legt majoor De Naeyer uit.

 

Bovendien zijn de bedreigingen voor het publiek, en in het bijzonder voor de militairen, talrijk: ze omvatten satellietspionage, sabotagepogingen en actieve interferentie die satellietsystemen kan verstoren, in het bijzonder navigatiesystemen.

 

Daarnaast is het SSC betrokken bij een strategisch project om de capaciteit voor Intelligence, Surveillance en Reconnaissance (ISR) vanuit de ruimte te versterken, in samenwerking met belangrijke partners op dit gebied.

 

Een infrastructuur in ontwikkeling

 

Hoewel het Space Security Centre zich nog in de ontwikkelingsfase bevindt, worden een aantal concrete projecten al uitgewerkt. Zo zijn er strategische partnerschappen gestart met Belgische bedrijven om de expertise van de nationale ruimtevaartindustrie ten volle te benutten.

 

Een van de belangrijkste projecten betreft de ontwikkeling van een oplossing voor continue bewaking in de ruimte van interferentie die invloed heeft op positionerings- en navigatiediensten. Dit project is onder meer gebaseerd op het gebruik van veelzijdige en configureerbare microsatellieten. Eenmaal operationeel, kan het een belangrijke troef worden bij het versterken van de nationale veiligheid.

 

Een veelbelovende toekomst

 

Het SSC wil een sleutelrol spelen in de ruimteverdediging van België en zijn bondgenoten. Door zichzelf uit te rusten met dit strategische instrument toont Defensie haar vastberadenheid om zich aan te passen aan de nieuwe uitdagingen van de 21e eeuw, waar de ruimte steeds meer een begeerd terrein wordt.

Camille Henry

Luke Kitterman & IPR AIR