OS: zeven olympisch militairen naar Parijs

Deze vrijdag weerklinkt het startschot van de Olympische Spelen die twee weken lang het leven in de Franse hoofdstad zullen domineren. Onder de atleten die onze nationale kleuren zullen verdedigen, zijn er zeven topsporters uit Defensie. Een absoluut record!

 

Met 164 landgenoten aan de start in Parijs, was België nog nooit zo talrijk vertegenwoordigd op de Olympische Zomerspelen. Ook voor Defensie is de aanwezigheid van zeven van haar topsporters een absoluut record.

 

Kennismaking en weerzien

 

Voor Marten Van Riel (triatlon), Toma Nikiforov (judo), Jens Schuermans (mountainbike) en Alexander Doom (atletiek 400m) is het een weerzien met de Spelen. De nieuwelingen Noah Kuavita (gymnastiek), Neisser Loyala (schermen) en Thomas Carmoy (hoogspringen) zullen weldra de prestigieuze rangen van de ‘olympiërs’ mogen vervoegen.

Noah Kuavita: belangrijke ondersteuning van Defensie

 

“Op zesjarige leeftijd zette ik mijn eerste stappen op de turnmat. Dat ik me achttien jaar later klaarmaak om deel te nemen aan de Olympische Spelen is een grote beloning voor mijn hard werk”, getuigt gymnast Noah Kuavita. “Dat doel is misschien wel het belangrijkste dat een atleet kan bereiken in zijn carrière. Defensie heeft een belangrijke rol gespeeld om dit te verwezenlijken.”

Jens Schueremans: een goede teamspirit

 

“Het is zeer mooi om met een groot aantal topsporters Defensie te kunnen deelnemen aan de Spelen. Dat is zeker een boost voor dit mooie project”, vertelt mountainbiker en weldra drievoudig olympiër Jens Schuermans. “Een deelname aan de Olympische Spelen is het summum in het leven van een sporter.  Veel van onze beste atleten  mogen binnenkort voor het eerst van deze ervaring proeven. Ik volg zeker ook de prestaties van de andere atleten.  Er heerst een soort teamgevoel onder de topsporters, ook al beoefenen we allen een andere discipline.”

 

Thomas Carmoy: trots om het land te vertegenwoordigen

 

Tijdens de Military World Games, de Olympische Spelen voor militairen, mochten al enkele van onze topsporters dat teamgevoel ervaren. Natuurlijk zijn de Olympische Spelen van een nog grotere orde waarbij iedere atleet voor de hele wereld moet presteren.

 

 

“Ik heb deelgenomen aan de Military World Games in het Chinese Wuhan tijdens mijn eerste jaar als topsporter Defensie. Ik was toen zeer trots dat ik Defensie een bronzen medaille kon bezorgen”, vertelt hoogspringer Thomas Carmoy. “Het gaf me een speciaal gevoel om mijn land en in het bijzonder Defensie te mogen vertegenwoordigen op een groot internationaal sportevent. Binnenkort debuteer ik op de Olympische Spelen.  Ik hoop er opnieuw het beste van mezelf te kunnen geven en mijn land trots te mogen maken. Op de Spelen is echt alles mogelijk.”

Nikiforov: onmogelijk zonder Defensie

 

Voor judoka Toma Nikiforov zijn deze Spelen opnieuw een kans om zich te laten zien aan de wereld: “Het zijn mijn derde Spelen, maar wennen doet het nooit. Ik voel me helemaal klaar dankzij een goede voorbereiding, in tegenstelling tot de Spelen in Tokio destijds. Het is echt uniek om terug te keren. Dit zou onmogelijk geweest zijn zonder de steun van Defensie. Voor een atleet is het belangrijk om zich volledig te kunnen focussen op zijn sport: fysiek, maar vooral ook mentaal.  Mijn topsportstatuut bij Defensie heeft dit al die jaren mogelijk gemaakt”.

27 topsporters

 

Achttien van de zevenentwintig actieve topsporters Defensie beoefenen een olympische zomersport. Bijna de helft van hen is erin geslaagd zich te kwalificeren voor de Olympische Zomerspelen in Parijs.

 

Op enkele dagen voor de start van deze veelbelovende editie rest ons enkel nog om hen een ding toe te wensen: veel succes en vooral, veel plezier!

Gert-Jan D'haene

Gert-Jan D'haene