Pensioenhervorming: voorstel sociaal akkoord voor Defensie

Terwijl er in België grote pensioenhervormingen op stapel staan, onderneemt Defensie actie om haar personeel een aantrekkelijke en eerlijke professionele toekomst te garanderen. De concretisering daarvan is het voorstel van sociaal akkoord voor Defensie dat op 25 juli ondertekend werd door de grootste militaire vakorganisatie ACMP en vandaag werd voorgesteld door de minister en de Chef Defensie. De drie resterende vakorganisaties zullen in de komende weken eerst hun basis consulteren alvorens te tekenen. Het akkoord is een belangrijke stap voorwaarts in de erkenning en waardering van het militair beroep en een noodzakelijke inhaalbeweging die een eerlijke en correcte compensatie biedt voor de geleverde inzet.

 

De pensioenhervorming vloeit voort uit het regeerakkoord van begin 2025. Het wil de pensioenstelsels harmoniseren, door een einde te maken aan bepaalde specifieke regelingen. Voor militairen betekent dit veranderingen in de pensioenleeftijd en de manier waarop het pensioen wordt berekend. Die wijzigingen zijn echter nog niet afgerond.

 

De grote lijnen zijn vastgelegd in het zomerakkoord van 21 juli, maar de technische besprekingen lopen voort. Zodra de teksten zijn geconsolideerd, moeten de regering en het parlement ze nog goedkeuren. Het is dus nog te vroeg om op alle details in te gaan, maar het is zeker dat elke militair die vanaf 1971 geboren is, op één of andere manier betrokken zal zijn.

 

Een sociaal akkoord om de transitie te ondersteunen

Defensie is zich bewust van de uitdagingen die voor ons liggen en heeft een voorstel van sociaal akkoord gesloten op basis van concrete maatregelen om de aantrekkelijkheid van het militaire beroep te behouden en de specificiteit ervan te erkennen. Die maatregelen omvatten een nieuwe operationele toelage. Er zal ook een specifieke toelage worden toegekend voor kritieke functies, om knelpuntprofielen aan te trekken en te behouden, die essentieel zijn voor de goede werking van de operationele capaciteiten.

 

Het voorstel akkoord voorziet ook in een rechtvaardige vergoeding voor de diensttijd, met een systematische compensatie van elk gewerkt uur, in tijd of geld. Weekendprestaties worden voortaan dubbel betaald, net als de toelage voor terugroepbaar personeel. Een officiële interne mededeling, de Flash Defensie, is op 25 juli onder alle Defensiemedewerkers verspreid om in detail de actiegebieden van dit voorstel van akkoord te beschrijven.

 

Voor het burgerpersoneel

Contractuele werknemers worden niet beïnvloed door de wijzigingen. Voor statutaire werknemers wordt daarentegen de referteperiode voor de berekening van het pensioen geleidelijk uitgebreid vanaf 2027, van de laatste 10 jaar tot de volledige loopbaan, afhankelijk van het geboortejaar.

 

Er wordt ook gewerkt aan het statuut van ambtenaren van Defensie om hun rechten en hun positie binnen de organisatie te verbeteren.

 

Voortdurend in dialoog

Hoewel er nog veel onzekerheden zijn, zet Defensie zich in voor duidelijke en transparante communicatie tijdens het hele proces. Er worden HR-informatierondes voorbereid en simulatiemiddelen worden beschikbaar zodra de maatregelen zijn vastgelegd.

 

Tot slot heeft Defensie een krachtige boodschap voor haar medewerkers: “Uw inzet is van onschatbare waarde, op een moment dat onze instelling een grote transformatie ondergaat. We vragen om uw geduld, veerkracht en vertrouwen. Samen kunnen we deze uitdaging aan.”

Camille Henry

Lucia Gaggero