Poseidon24, ontmijningsoefening in de Zwarte Zee

Het Very Shallow Waters (VSW)-team ging in november aan boord van een Bulgaars schip als onderdeel van de multinationale mijnbestrijdingsoefening in de Zwarte Zee: Poseidon24.

 

De multinationale mijnbestrijdingsoefening Poseidon24, die begin november werd georganiseerd door de Bulgaarse en Roemeense Marines, werd gehouden in de Bulgaarse territoriale wateren vlak bij de stad Burgas.

 

De oefening bracht niet minder dan acht NAVO-lidstaten samen, waaronder België. De Marine zette een VSW-team in dat gespecialiseerd is in het opruimen van mijnen in ondiepe wateren, met als doel de samenwerking in de regio te verbeteren.

 

Het dagelijks leven delen

 

Tijdens deze grote oefening deelde ons team het dagelijkse leven van Bulgaarse zeelieden, toen ze aan boord gingen van de Dobrev, een schip van de Bulgaarse Marine. Een zeer verrijkende ervaring voor beide landen. Gabriela, lid van de Bulgaarse bemanning, deelt haar enthousiasme: “Het was een geweldige kans om te leren van het werk van de Belgen. Bovendien zijn het geweldige mensen!”

 

Ons team bestond uit vier militairen gespecialiseerd in onderwaterdrones en werd vergezeld door een Nederlandse Drone Operator. Hoewel het niet ongebruikelijk is dat België en Nederland samenwerken bij oefeningen, was dit de eerste keer dat een lid van de Nederlandse Marine ons VSW-team vergezelde voor een oefening georganiseerd door een ander land. Een mooie primeur die volt verliep: “De samenwerking met de Belgen is heel goed, ik had niet het gevoel dat ik met een ander land samenwerkte”, vertelt Alex, de Nederlandse Drone Operator.

 

De Zwarte Zee, een strategische regio

 

Oefening Poseidon24 maakt deel uit van de collectieve defensiestrategie van de NAVO in de Zwarte Zee, een regio die wereldwijd steeds meer in de belangstelling staat als gevolg van het conflict tussen Rusland en Oekraïne.

 

Drijvende mijnen vormen een bedreiging voor zowel militaire als commerciële maritieme operaties. De Belgische deelname vergroot niet alleen de operationele paraatheid voor mijnenbestrijding, maar ook de samenwerking met NAVO-bondgenoten, wat bijdraagt tot de regionale stabiliteit.

Anaëlle EK.

Jorn U.