Prijsuitreiking voor verdienstelijk werk

Op dinsdag 3 december 2024 reikte de Algemene Directie Human Resources (DG HR) haar certificaten verdienstelijk werk uit aan medewerkers, zowel militairen als burgers, die zich ‘zijdelings’ inzetten voor een innovatief en positief project voor Defensie. Hoewel de prijs al zo’n twintig jaar bestaat, wordt hij sinds vorig jaar uitgereikt tijdens een plechtigheid in de Club Prins Albert in Brussel.

 

Rond 9u30 zat zaal Karmeliet in de Club Prins Albert in hartje Brussel vol met netjes uitgedoste burgers en militairen in hun service dress. Aan hun zijde een korpscommandant, een trotse partner, een moeder die haar kind komt feliciteren. Er hangt een gezonde spanning in de lucht wanneer de directeur-generaal Human Resources, Luitenant-generaal Thierry Esser, op het punt staat de certificaten officieel aan de laureaten uit te reiken. Een mooie kers op de taart voor degenen die zich extra hebben ingezet voor Defensie in 2023.

 

Verdienstelijk werk stimuleert innovatie

 

De prijzen voor verdienstelijk werk zijn al jaren een erkenning voor leden van de organisatie die op eigen initiatief en buiten hun functie om een project hebben opgezet en uitgevoerd dat een positieve impact heeft gehad op de werking van Defensie. De werkterreinen zijn breed, maar moeten betrekking hebben op innovatie, verbetering en/of besparingen op het gebied van (administratieve) efficiëntie, financiën of (cyber)beveiliging.

 

“Jullie aanwezigheid hier vandaag toont dat een bottom-up approach werkt en noodzakelijk is”, zei Luitenant-generaal Thierry Esser. “Het is belangrijk dat we onze ideeën in de praktijk omzetten; initiatief nemen is één van de karakteristieken van Defensie die we moeten blijven onderhouden. Het werk dat jullie leveren zorgt voor efficiëntie en we bereiken vaak sneller het gewenste resultaat dan wanneer we projecten outsourcen. Bovendien hebben we door jullie projecten flink op de kosten kunnen besparen.”

 

Een duidelijk voorbeeld van kostenbesparing is het initiatief van Karel De Leeuw, burger bij CC V&C: “Nadat ik met het idee kwam om een testset te ontwerpen voor de helmen van onze piloten, zijn we Bob de Bouwer-gewijs aan de slag gegaan om iets in elkaar te knutselen. Het resultaat is vast niet even mooi en gesofisticeerd als wat een externe firma zou maken, maar als je weet dat we in totaal drie sets hebben gecreëerd en dat het maken van een testkit in de burgerwereld zo’n € 100.000 kost, dan hebben we toch flink wat centen uitgespaard.”

 

Geldprijs en officiële plechtigheid

 

Omdat Defensie haar talenten wil blijven stimuleren, ontvangen de laureaten naast een certificaat en een ceremonie ook een geldprijs. Het bedrag hangt af van hun klassement, bepaald door een commissie voorgezeten door Luitenant-kolonel Reinhald Sabbe.

 

De laureaten ontvingen glunderend hun certificaten en zijn trots dat ze hun steentje konden bijdragen. Ook Eerste meester Chinook POUPAERT, die met opgeheven hoofd terug naar Zeebrugge kon terugkeren: “Tijdens corona ben ik in mijn garage gestart met het maken van een 3D-geprinte drone die zowel aan de oppervlakte als onder water kan opereren. Ik was blij om mezelf alles aan te leren. Intussen is er veel interesse in de drone, ook buiten Defensie. Ik hoop dat het collega’s kan inspireren om zelf soortgelijke initiatieven op te starten.”

HR-COM

Damien Van Laethem