Studenten Koninklijke Militaire School leggen de eed af als officier

Zo’n 95 studenten van de Koninklijke Militaire School (KMS) legden op 26 september plechtig hun eed af als officier. Onder hen ook Hare Koninklijke Hoogheid Prinses Elisabeth, die zich uitdrukte in de drie officiële landstalen.

 

Traditiegetrouw leggen de leerlingen na afloop van hun derde studiejaar de eed af ter gelegenheid van hun benoeming tot officier. Dit jaar was het de beurt aan de officier-leerlingen van de 160ste Promotie Sociale en Militaire Wetenschappen, de 175ste Polytechnische Promotie en de Speciale Divisie (medisch technisch korps, industrieel ingenieur en nautische wetenschappen).

 

Ook Prinses Elisabeth legde de eed af samen met haar medestudenten. De ceremonie ging door op de binnenplaats van de Koninklijke Militaire School in Brussel. Onder het toeziend oog van een groot publiek stonden de leerlingen op om de plechtige zin uit te spreken.

 

Hunne Majesteiten de Koning en de Koningin, Hunne Koninklijke Hoogheden Prinses Eléonore en Prins Emmanuel en de Chef Defensie, admiraal Michel Hofman, tekenden ook present, evenals Zijne Koninklijke Hoogheid Prins Gabriel die aanwezig was als tweedejaarsstudent van de KMS.

 

Koninklijke eed

 

Met het afleggen van de eed treedt Prinses Elisabeth in de voetsporen van haar voorouders, waaronder die van haar vader. Dag op dag 43 jaar geleden, op 26 september 1980, legde Prins Filip dezelfde eed af.

 

Prinses Elisabeth startte haar opleiding aan de KMS in 2020 en is sindsdien blijven deelnemen aan de militaire kampen van de school. Hoewel de Prinses er studeerde als Nederlandstalige, legde ze de eed af in de drie landstalen.

 

Een belangrijke stap

 

Voor velen is de eedaflegging een belangrijke stap aan het begin van hun prille carrière. Na drie jaar hard werken en het behalen van hun bachelorsdiploma ontvangen ze officieel de langverwachte graad van onderluitenant of vaandrig-ter-zee tweede klasse.

 

Adrien, student Polytechnische Wetenschappen vertelt: « De eedaflegging is een speciaal moment want het benadrukt de toewijding van drie jaar studeren aan de Koninklijke Militaire School. Tijdens de ceremonie overviel alle leerlingen een gevoel van trots.”

 

Klaar om verder te gaan

 

De kersverse officieren zijn nu klaar om hun masteropleiding te starten. Théo, student industrieel ingenieur: « De eed afleggen in aanwezigheid van Zijne Majesteit de Koning en de Chef Defensie was een enorme eer. Voor mij persoonlijk zijn de eerste drie jaar razendsnel voorbijgevlogen. Natuurlijk is de opleiding veeleisend en hebben we allemaal wel op een bepaald moment onze grenzen moeten verleggen. Maar we zijn er persoonlijk door gegroeid en daar zijn we trots op. Bovendien zijn de kameraadschap en teamspirit van de promotie heel sterk aanwezig in de KMS. We hebben samen veel onvergetelijke momenten beleefd.”

Bilitis Nijs

Adrien Muylaert en Jérusalem Destercke-Hock