Syntheseoefening voor toekomstige kandidaat-officieren KMS

Ongeveer 276 toekomstige  kandidaat-officieren van de Koninklijke Militaire School (KMS) brachten de afgelopen 48 uur in Elsenborn hun kennis en vaardigheden in de praktijk. Deze hebben ze tijdens hun zes weken durende initiële opleiding opgedaan. Het was een hele uitdaging, maar wel eentje die de deuren opent naar de militaire universiteit.

 

Ongeacht hun toekomstige specialiteit, beginnen alle aspirant-militairen met een militaire initiatie fase, afgekort MIF, die tussen vier (voor reservisten) en tien weken duurt. Voor jonge KMS-kandidaten duurt deze training zes weken.

 

48 uur in teams

 

De training eindigt vandaag met een laatste oefening in Elsenborn. Verdeeld in kleine groepen en met behulp van  hun routekaarten, gingen de jonge rekruten twee dagen lang verschillende uitdagingen aan.

 

De kandidaten pasten hun vaardigheden in  kaartlezen en het maken van tactische schetsen toe, terwijl ze ook hun fysieke uithoudingsvermogen testten door meerdere kilometers af te leggen met hun volledige uitrusting: rugzak, wapen en gevechtsvest. Daarnaast namen ze deel aan minder alledaagse activiteiten, zoals het oversteken van meren per boot, het bedwingen van een Via Ferrata en een zipline afdaling.

 

Voor sommigen was dit een unieke ervaring: “In het begin is de zipline best indrukwekkend, maar zodra je de eerste stap zet, is het echt leuk!”

 

Essentiële voorbereiding

 

Deze militaire initiatie fase markeert de overgang van het burgerleven naar het militaire leven. Het biedt jonge mannen en vrouwen niet alleen de kans om theoretische en praktische basiskennis op te doen, maar ook om het gemeenschapsleven en het leven in een kazerne te ontdekken.

 

Deze ervaring bevordert geleidelijk hun teamgeest, precisie en stiptheid, terwijl de fundamentele waarden van Defensie worden overgedragen: integriteit, loyaliteit, respect en moed.

 

De volgende fase

 

Na het succesvol voltooien van hun opleiding zullen de studenten hun felbegeerde blauwe baret ontvangen tijdens een officiële ceremonie, die  aanstaande vrijdag op de KMS zal plaatsvinden.

 

Terwijl ze hun militaire training voortzetten, beginnen ze met hun studies in Sociale en Militaire Wetenschappen of Polytechniek (Burgerlijk ingenieur). Daarnaast bestaat ook de mogelijkheid om industrieel ingenieur, arts of tandarts te worden in samenwerking met een Belgische burgerlijke instelling (Beldefnews | Al militairen, toekomstige artsen).

 

Welke studie ze ook kiezen, deze jonge mannen en vrouwen worden een integraal onderdeel van Defensie.

Aude Ransbotijn

Adrien Muylaert