Tandverzorging buiten de muren van de tandartspraktijk
Het tandartspersoneel van Defensie neemt deze week deel aan een intensieve training in Peutie om zijn militaire competenties aan te scherpen. Het personeel maakt er ook kennis met een nieuwe operationele tandartsmodule, een onmisbaar onderdeel om juiste zorgen te kunnen toedienen tijdens missies.
De tandartsen, tandartsassistenten en mondhygiënisten van het Militair Hospitaal Koningin Astrid en van het 14 en 23 Medisch Bataljon nemen deel aan schietsessies, oefenen hun reacties bij vijandig contact, hun kaartleesvaardigheden en hun communicatieskills via de radio. Allen essentiële vaardigheden voor elke militair die klaar is om op missie te vertrekken. Bovendien maken de militairen ook kennis met een nieuw operationele module ontworpen om tandzorgen toe te dienen op het terrein.
Een nieuwe operationele module
In het modulaire concept worden verschillende elementen afzonderlijk geproduceerd en worden ze vervolgens samengevoegd tot een functioneel geheel. De Medische Component gebruikt deze techniek regelmatig en het nieuwe modulaire tandartskabinet is daar een goed voorbeeld van. Dit integreert alle nodige apparatuur om zorg toe te dienen op het terrein of het nu in een tent, een container of in een tijdelijk gebouw is.
Commandant Tinne De Nys, tandarts in het Militair Hospitaal Koningin Astrid, legt uit: “We hebben het geluk om alle verschillende stappen van het proces actief mee te mogen volgen. Over het algemeen, in de civiele sector, zien we niet hoe een tandartsenkabinet wordt samengesteld en zeker niet hoe dit gebeurt bij een modulair of mobiel concept.”
Tandheelkundige noodgevallen op missie
Voor een zending zorgen de tandartsen ervoor dat de mondgezondheid van elke militair in orde is. “Ons werk is vooral preventief”, zegt de commandant. “We moeten ervoor zorgen dat alle militairen op het gebied van mondhygiëne in goede gezondheid verkeren om pijn te vermijden die hun werk op missie eventueel kan beïnvloeden.”
Maar daar stopt hun rol niet: ook tijdens een missie kunnen er zich tandheelkundige noodgevallen voordoen, daarom is het cruciaal om snel te kunnen ingrijpen op het terrein. “Zelfs al zijn de militairen voor de missie gecontroleerd en pijnvrij, toch krijgen 10 tot 13% van hen tandproblemen tijdens missies,” benadrukt tandarts majoor Matthias Neukermans.
Een gevarieerde carrière vol kansen
Een job bij de tandheelkundige dienst van Defensie zorgt voor een loopbaanflexibiliteit waardoor professionals kunnen doorstromen naar managementfuncties alvorens ze terugkeren naar de klinische praktijk. De tandartsen combineren medische expertise en militaire vaardigheden terwijl ze een sleutelrol spelen voor de gezondheid van het personeel. Deze dynamische carrière overstijgt de muren van een traditioneel kabinet terwijl ze vele professionele en gevarieerde uitdagingen biedt.
Geïnteresseerd om tandarts of medisch personeelslid te worden bij Defensie?
Ga naar mil.be om onze laatste jobaanbiedingen te ontdekken!