Topsporters laten zich zien op Europese Kampioenschappen

Een week lang streden onze topsporters Defensie om Europees eremetaal tijdens de Europese Kampioenschappen in München. Heel wat disciplines kwamen er aan bod en onze militairen zorgden voor enkele spraakmakende resultaten, waaronder een zilveren medaille voor sprinter Alexander Doom.

 

Nadat Alexander Doom al een wereldtitel op zijn palmares had staan met de Belgian Tornados (4x 400m) lagen de verwachtingen in München opnieuw hoog. In de individuele wedstrijd was hij nog ontgoocheld dat hij naast een finaleplaats greep maar tijdens de finale met het estafetteteam nam hij op een gepaste manier revanche. Als startloper zette Alexander de Belgian Tornados met een tweede looptijd op de goede weg. Zijn teamgenoten gingen verder op het elan en knalden zo door naar een zilveren medaille.

 

In het hoogspringen behaalde Thomas Carmoy een knappe vijfde plaats. De jonge kerel sprong in Duitsland over een hoogte van 2m23 en toont daarmee dat hij helemaal klaar is om te wedijveren met de wereldtop.

 

Ook triatleet Erwin Vanderplancke toonde zijn snelle benen, samen met zijn teamgenoten van de Belgian Hammers. Ook hij kende niet zijn beste individuele race maar twee dagen later maakte hij des te meer indruk in de team relay (de aflossingsrace in de triatlon). Hij zorgde ervoor dat het nationale team zich in de top vijf bleef handhaven. Uiteindelijk strandden

de Hammers met een vierde plaats net naast het podium.

 

Ook mountainbiker Jens Schuermans streed tot op het einde van zijn race mee om de medailles. Tegen Olympisch kampioen Tom Pidcock was niemand opgewassen maar Jens knokte zich tijdens de race richting de eerste achtervolgende groep. In de laatste ronde verloor hij door een tactische manoeuvre de voeling met de podiumplaatsen, maar hij kwam alsnog knap als zesde over de streep. Volgende week wacht voor hem meteen al het wereldkampioenschap in het Franse Les Gets.

 

Tenslotte kwam turner Noah Kuavita op de slotdag van het EK nog een tweede maal in actie. Noah had zich na een uitstekende oefening in de kwalificaties met de vierde score geplaatst voor de finale. Hij mocht dus gezonde medaille-ambities koesteren, maar in de finale kon hij zijn topprestatie van de kwalificaties niet herhalen en moest hij vrede nemen met een zevende plaats. Met de score van de kwalificatie lag een medaille weliswaar binnen handbereik. Maar binnen twee maanden krijgt hij, samen met het Belgisch team, een nieuwe kans om zich te tonen tijdens het wereldkampioenschap gymnastiek in Liverpool.

 

Met een medaille en vier top-8 noteringen is de balans positief. De militaire atleten tonen dat ze op het hoogste niveau meestrijden om de medailles, en dat laat enkel maar het beste verwachtten voor de Olympische Spelen van Parijs die al binnen twee jaar plaatsvinden.

Noah KUAVITA

Alexander DOOM

Erwin VANDERPLANCKE

Thomas CARMOY

Jens SCHUERMANS

Gert-Jan D'Haene

Gert-Jan D'Haene