White Sea: de Marine ondersteunt de strijd tegen drugs

Een maand lang ondersteunde de Marine een grootschalige internationale operatie tegen cocaïnesmokkel over zee. Operatie White Sea, gecoördineerd door de Douane in samenwerking met 12 andere landen, eindigde op 15 oktober en resulteerde in de onderschepping van maar liefst 930 kg cocaïne en 4.950 kg hasj op Europees niveau.

 

Om smokkel over zee te bestrijden, kan de Douane gebruik maken van de middelen van de Marine en de Scheepvaartpolitie. Vanwege hun multifunctionele inzetbaarheid en snelheid spelen patrouillevaartuigen hierbij een centrale rol. Ze zijn een uitstekend observatie-  en inspectieplatform. Ze kunnen ook snel actie ondernemen, zoals enteren (boarding) en onderscheppen.

 

Grondige controles op zee

 

Operatie White Sea volgde en analyseerde 525 schepen. Daarvan werden er 73 effectief gecontroleerd. Waarom ze als verdacht werden beschouwd? Verschillende criteria speelden een rol: vlag, herkomst, bestemming,  abnormale bewegingen, …

 

Met behulp van tal van innovatieve technologieën en de steun van diverse partners werden schepen op zee, onder water en in de lucht gecontroleerd.

 

Derde patrouilleschip

 

De Castor en Pollux, de twee patrouilleschepen van de Marine, staan 24/7 paraat voor taken zoals het monitoren van niet-NAVO-schepen, milieu- en visserijcontrole, ondersteuning bij zoek- en reddingsoperaties en kustwachttaken. Een derde patrouilleschip moet het mogelijk maken om deze uitgebreide taken nog efficiënter uit te voeren.

 

Kracht van samenwerking

 

Operatie White Sea toont de kracht van samenwerking tussen landen en diensten in de strijd tegen drugssmokkel. Door de maritieme drugssmokkel te bestrijden, draagt de Marine direct bij aan de veiligheid en gezondheid van onze samenleving.

Sten M.

Jorn U.

Patrick F.