Wood Snake: tussen de frontlijn en de zorglijn

Oorlogsvoering verandert. En dus ook de manier waarop medische teams van Defensie werken en trainen. Dat is de rode draad van oefening Wood Snake, die plaatsvindt in en rond Bertrix. “Niet alleen gevechtseenheden moeten zich mentaal voorbereiden op een Artikel 5-context. Ook wij moeten volgen”, legt Aurélie uit, commandant van de 7e Compagnie van het 23e Medisch Bataljon.

 

Centraal in de oefening staat de werking van Role 1, de eerste echelon van medische zorg in het operatiegebied. Hier krijgen gewonden hun eerste volledige behandeling na hun evacuatie.

 

Tijdens Wood Snake trainen de medische teams op het opstellen en verplaatsen van deze Role 1-posten. Afhankelijk van de dreiging of de tactische stabiliteit verandert hun configuratie, van een arts met enkel een rugzak (configuratie 1) tot een volledig uitgeruste medische post (configuratie 4).

 

Moet er snel verhuisd worden? Dan volgt een jump: alles wordt afgebroken en overgebracht naar een veiligere locatie.

 

‘Oppakken en wegwezen’

 

In het veld leidt Jean-François, onderofficier en teamchef van een medisch team van de 7e compagnie. Na meer dan tien jaar bij een gevechtseenheid maakte hij de overstap naar de Medische Component. “Ik wilde een bredere impact hebben, niet alleen militair, maar ook menselijk.”

 

Zodra een gewonde wordt gemeld, moet zijn team snel schakelen. “We krijgen soms weinig informatie, maar we starten direct met de planning van de evacuatie”, vertelt hij. “We bepalen het traject, controleren de coördinaten en bereiden ons voor. Via de radio blijven we in contact om onderweg bij te sturen indien nodig.”

 

Eenmaal ter plaatse moet er razendsnel worden beslist. “Soms is er geen tijd of ruimte voor uitgebreide zorg. Dan is het ‘oppakken en wegwezen’. Voor deze oefening konden we een ernstige bloeding niet volledig stelpen met het beschikbare materiaal. Eén teamlid moest zich volledig toeleggen op de wonddruk. Dit beperkt onze capaciteit, maar het redt levens.”

 

Als teamleider zorgt Jean-François voor rust te midden van de chaos. “Ik houd contact  met het commando, zorg voor de tactische veiligheid en houd mijn team in de gaten. Als iemand een tunnelvisie heeft, is het mijn taak om die eruit te halen.”

 

Van small arms fire tot drone-aanvallen

 

Bij het incident waarbij Jean-François tussenbeide kwam, ging het om small arms fire: een sluipschutter had een militair neergeschoten. Maar Wood Snake gaat veel verder dan individuele slachtoffers van handvuurwapens. “We trainen ook op MASCAL-scenario’s; mass casualty-incidenten oftewel incidenten met meerdere slachtoffers, zoals we in Oekraïne zien”, vertelt Aurélie.

 

Drone- en artillerieaanvallen zijn daar schering en inslag, en dus ook realistische scenario’s voor medische eenheden. Tijdens zo’n MASCAL-simulatie zijn er meer slachtoffers dan een enkel medisch team aankan.

 

“Het team dat eerst ter plaatse is moet snel een triage uitvoeren, waarbij de slachtoffers worden ingedeeld volgens urgentie. Dat klinkt hard, maar het is essentieel om levens te redden.”

 

Zelfs de opstelling van de ambulances is doordacht. “Ze staan niet voor niets onder de bomen”, legt Aurélie uit. “Het is een tactische keuze. Zonder dekking loop je het risico op een nieuwe drone-aanval. Dit toont aan hoe belangrijk het is dat medische teams zich tactisch en technisch blijven aanpassen.”

 

De Medische Component in beweging

 

Met Wood Snake bewijst de 7e Compagnie dat medische ondersteuning meer dan ooit een volwaardige operationele capaciteit is. Role 1 is geen statische hulppost, maar een flexibele, tactische levenslijn.

Rein Van den Bergh

Gert-Jan D'haene

Ramzy Bentrad