3e Bataljon Parachutisten: meesters van de nacht

In het hart van de groene valleien van Wales, tussen stortbuien en charmante huisje in, is zojuist een intensieve militaire oefening afgerond. Twee weken lang heeft het 3e Bataljon Parachutisten (3 Para) zijn 22e Compagnie op de proef gesteld in een gesimuleerde maar realistische omgeving.

 

“We hebben ons laten inspireren door de actualiteit om ons scenario vorm te geven,” legt luitenant-kolonel Winnepenninckx uit, korpscommandant van de 3 Para. Het fictieve dorp van het Senta-kamp werd zo het toneel van complexe missies, variërend van stedelijke conflicten tot de strijd tegen subversie, inclusief het vervoer van clandestiene goederen.

 

Red Condor

 

Meer dan 200 militairen nemen deel aan de oefening Red Condor. Paracommando’s natuurlijk, maar ook ondersteunende elementen van het 14e Medisch Bataljon, de Dienst voor Opruiming en Vernietiging van Ontploffingstuigen (DOVO), het 29e Logistieke Bataljon, de 6e Groep Communicatie- en Informatiesystemen (6 Gp CIS) evenals de Militaire Politie (MP). Een delegatie bestaande uit Generaal-majoor De Varé (directeur van de divisie ‘systemen’ van de algemene directie material resources), luitenant-kolonel Petillion (6 Gp CIS) en kolonel Linotte (Special Operations Regiment), magistraten en politieagenten gespecialiseerd in de militaire omgeving konden de oefening observeren.

 

De omgeving zelf vormt een grote uitdaging, zoals majoor Van Loo, second in command van 3 Para, aangeeft. Weersomstandigheden maken het terrein glad, waardoor het risico op letsel toeneemt. “Het weer is niet ideaal, maar dit Britse terrein biedt veel mogelijkheden. Daarnaast hebben het reliëf en de vegetatie overeenkomsten met België, maar met hun eigen bijzonderheden.”

 

Intensieve, technische training

 

“De kampperiode van de afgelopen twee weken bestond uit twee hoofdfasen”, vertelt luitenant-kolonel Winnepenninckx. “De eerste fase was gericht op tactische training voor onze aanvalselementen, met live vuuroefeningen en training van onze tactische leiders met verschillende ondersteuningsmiddelen die beschikbaar zijn in het bataljon.”

 

Met de deelname van search and breaching teams, hondenteams en drone-operators, richtte de tweede fase meer gericht op samenwerking tussen de aanvalselementen en de verschillende specialismen die beschikbaar zijn binnen de 21e Compagnie.

 

Onder de aanwezige specialismen bevond zich het mortierpeloton, dat een 81 mm mortier gebruikt voor precisievuur tot 7 km. De voorwaartse observatieposten maken het mogelijk om het vuur in real time aan te passen, dankzij goede communicatie en coördinatie.

 

FinEx: de kunst van nachtelijke infiltratie

 

Zodra de nacht gevallen is, beginnen de speciale missies. De sluipschutters en speciale verkenningselementen van het bataljon houden zich bezig met infiltratie- en observatieoperaties en sluipen in totale duisternis achter de vijandelijke linies. Drie nachten lang voerde de 22ste Compagnie aanvallen uit dankzij inlichtingen van de speciale verkenningselementen van de 3 Para.

 

In het nep dorp van het Senta-kamp ontmoeten we 16 kandidaat-paracommando’s uit Marche-les-Dames. “We spelen de slechteriken”, legt een van hen uit. Vier dagen lang hebben ze om beurt wacht gelopen; 4 uur wacht, twee uur rust. “We slapen niet veel, de regen maakt de grond modderig en glad, maar eerlijk gezegd is het oké.” De sluipschutters langs hun kant zullen bijna 90 uur aan speciale verkenningen hebben besteed.

 

Positieve beoordeling

 

“Het was een zeer verrijkende ervaring,” besluit luitenant-kolonel Winnepenninckx. “We waren in staat om te observeren en lessen te leren om ons te blijven verbeteren.”

 

De herinneringen aan deze bewogen nachten zullen de deelnemers nog een tijdje bijblijven. En de trainingskalender van het bataljon is het hele jaar door gevuld. “Eind dit jaar gaan we naar Denemarken om de 17e Compagnie te trainen.”

 

Geïnteresseerd in dit leven vol avontuur? Bekijk onze vacatures op: www.mil.be

Yuki Willems

Lucia Gaggero

Ramzy Bentrad