8 mei: herinneren om vrij te blijven

Op 8 mei 2025 is het 80 jaar geleden dat de Tweede Wereldoorlog in Europa eindigde. Deze datum staat niet alleen symbool voor de militaire overwinning van de geallieerden op het naziregime, maar ook voor de terugkeer van vrede, vrijheid en hoop. In Brussel wordt de collectieve herinnering in ere gehouden met een ceremonie aan de Congreskolom. Naast het militaire ritueel roept de diepere betekenis van deze dag de vraag op: waarom blijven we deze dag, generatie na generatie, herdenken?

 

Op 8 mei 1945 om 15 uur zwijgen de wapens. Nazi-Duitsland heeft zich overgegeven. Het meest dodelijke conflict in de Europese geschiedenis eindigt, met miljoenen doden, verwoeste steden, verscheurde families en een continent dat opnieuw opgebouwd moet worden. Deze dag markeert de val van een regime dat gebaseerd was op onderdrukking, terreur en de verwerping van de menselijkheid. De militaire overwinning is ook een morele overwinning, die van democratische principes, mensenrechten en menselijke waardigheid.

 

Een plicht tot herinnering

 

Deze dag herdenken betekent dat we ons herinneren dat deze waarden niet vanzelfsprekend waren. Ze zijn veroverd met bloed en lijden. “8 mei is meer dan alleen een herdenking, het is ook een symbool van vriendschap tussen volkeren en van de waarden van vrijheid en vrede waarmee we het Europa van vandaag en morgen bouwen”, zei de spreker tijdens de ceremonie.

Uitgesproken voor de vertegenwoordiger van Zijne Majesteit de Koning, de voorzitters van de Kamer en de Senaat, de Vice-chef Defensie, de vertegenwoordiger van de burgemeester, de vicegouverneur, verschillende ambassadeurs en drie overlevenden van de oorlog, past deze toespraak in een continuïteit waarin het verleden de keuzes van het heden verlicht.

 

Een erfenis die wordt doorgegeven

 

De symbolische overvlucht van een Spitfire, een iconisch vliegtuig van de geallieerden, naast een moderne F-16 laat zien dat er een sterke band is tussen de generaties. De ene herinnert aan de gevechten van het verleden, de andere staat voor de waakzaamheid van het heden.

Nu Europa voor nieuwe geopolitieke uitdagingen staat, blijft de herinnering aan 8 mei een oproep om democratische waarden te verdedigen, de kosten van oorlog te gedenken en ons engagement voor vrede te hernieuwen.

Camille Henry

Lucia Gaggero

Mathieu Duhembre