Defensie presenteert operaties 2022
Op woensdag 5 oktober 2022 gaf Defensie tijdens een perspunt op de luchtmachtbasis van Florennes een overzicht van haar lopende en geplande operaties en oefeningen. Bijzondere aandacht ging die dag naar zes F-16’s die vertrokken richting Estland voor de NAVO-opdracht enhanced Vigilance Activities (eVA).
Kolonel Goudemant van het departement Operaties & Training presenteerde de lopende operaties aan het publiek. Defensie neemt momenteel deel aan vijf NAVO-missies, drie opdrachten van de Verenigde Naties, vijf EU-missies, twee coalities, zes bilaterale opdrachten en zes nationale missies, al dan niet in stand-by. Zo zorgen de Belgische militairen voor de veiligheid in binnen- en buitenland.
NAVO-opdrachten
De opdrachten in NAVO-verband blijven erg belangrijk om de oostflank van Europa mee te bewaken in het kader van de crisis in Oekraïne. Zo’n 300 Belgische militairen zijn ingezet in het kader van de Very High Readiness Joint Task Force (VJTF) in deze regio, en nog eens 400 zijn permanent stand-by. Zij waren eerder ontplooid in Roemenië en blijven nu ter beschikking, klaar om te vertrekken indien nodig. De Belgische inzet aan de oostflank omvat verder de missies enhanced Forward Presence (eFP) in Litouwen voor de grondtroepen, enhanced Vigilance Activities (eVA) in Estland voor luchtsteun en de Marine levert steun aan de Standing NATO Mine Counter-Measures Group (SNMCMG) in de Baltische Zee.
eFP is onderdeel van de NATO Response Force. Sinds augustus is een Belgische gemotoriseerde infanteriecompagnie in Litouwen geïntegreerd in een Duitse Battlegroup. Zij trainen ter plekke, tonen hun aanwezigheid en zijn er ontplooid tot januari 2023. eVA is eveneens deel van de NATO Response Force. Al sinds april werden ze geactiveerd als deel van de VJTF. Zes Belgische F-16’s en zo’n 100 militairen zullen er de komende maand het Baltische luchtruim bewaken. Vandaag vertrokken zes F-16’s richting het Estse Amari, voor inzet tot november 2022.
Mijnenjager BNS Narcis neemt daarnaast deel aan de Standing Nato Mine Counter Measures Group 2’ in de Middelandse Zee tot eind december 2022.
Ook op logistiek vlak biedt België ondersteuning aan de oostflank. In juli vertrok een Geniedetachement naar het Roemeense Cincu om er constructiewerken uit te voeren in samenwerking met Frankrijk en Nederland. Samen bouwden ze een installatie om daar in de toekomst troepen te kunnen ontplooien.
Trainingsmissies
Ondertussen blijft Defensie op andere continenten aanwezig om trainingsmissies te volbrengen en om stabiliteit te waarborgen. Op het Afrikaanse continent bijvoorbeeld is onder andere Operatie New Nero nog steeds bezig in Niger, waar Belgische militairen het lokaal leger ondersteunen om hun niveau te verhogen en capaciteiten te vergroten. In de Democratische Republiek Congo is er een Militair Partnerschap Programma in Kindu, waar de focus ligt op “Train the Trainers & Coach the Trainers”.
Nationale steun
Uiteraard blijft Defensie daarnaast haar kerntaken uitvoeren in eigen land, zoals stand-by zijn in geval van een ramp of een groot incident.
Operatie Spring Guardian blijft de nucleaire sites bewaken tot januari 2023, daarna neemt de politie deze taak over. De bevolking kan steeds beroep doen op de ontmijningsdienst DOVO en de Search & Rescue capaciteiten. Allen staan steeds paraat om hulp aan de natie te bieden.