BeGeo: geodata als antwoord op allerlei uitdagingen

Op 4 oktober vond in Brussels Expo voor de zevende keer BeGeo plaats. Deze beurs wordt, met steun van Agoria, georganiseerd door het Nationaal Geografisch Instituut (NGI) en brengt de belangrijkste spelers uit de openbare en privésector samen met onderzoekers en de academische wereld.

 

In de loop der jaren is de BeGeo beurs uitgegroeid tot een van de belangrijkste evenementen voor de sector van de geo-informatie binnen Europa. Ook voor deze editie zakten meer dan 700 deelnemers uit binnen- en buitenland af naar Brussel.

 

Defensieminister Ludivine Dedonder opende de beurs met een speech waarin ze het belang van de samenwerking tussen het NGI en Defensie benadrukte. Het NGI draagt als parastatale concreet bij aan de werking van Defensie door borg te staan voor de correctheid van geografische gegevens voor het hele grondgebied.

 

“Deze data blijven essentieel voor de planning en uitvoering van de opdrachten van het leger. De capaciteit van Defensie wordt enorm versterkt door de beschikbare geodata, die een beslissende factor vormen voor de nationale veiligheid”, aldus de minister.

 

Informatiestands en sprekers gaven de aanwezigen meer inzicht in hoe geodata gebruikt kunnen worden voor een beter beheer van rampen of voor duurzaam natuurbeleid.

“Het belang van geodata is enorm”, vervolgde minister Dedonder. “De uitdagingen blijven talrijk en complex, maar er is ook nog veel nog niet verkend potentieel. Deze jaarlijkse bijeenkomst helpt ons om die aspecten beter te begrijpen en oplossingen te vinden, dankzij de diversiteit aan standpunten en expertise uit de openbare sector, de academische en onderzoekswereld, de privésector, verenigingen,… Allemaal spelen ze een heel belangrijke rol.”

 

BeGeo is daarmee meer dan een beurs, het is voor specialisten een onmisbaar evenement waar partnerschappen gevormd of versterkt kunnen worden. Gecombineerde kennis vergroot er de capaciteiten die nodig zijn om het potentieel van geodata verder te verkennen en de uitdagingen van vandaag en de toekomst aan te pakken.

DG StratCom

Vincent Bordignon