Zesdejaars Defensie en Veiligheid op kamp: jong, speels en geïnteresseerd
Negentien leerlingen uit het zesde middelbaar ‘Defensie en Veiligheid’ van het avAnt Provinciaal Onderwijs in Antwerpen hebben hun laatste semester goed ingezet. Tijdens een militair kamp in Leopoldsburg zetten ze hun kennis en vaardigheden van het voorbije anderhalf jaar om in de praktijk. De apotheose: een uitdagende individuele kaartleesoefening bij valavond.
“Verzamelen!” klinkt er dinsdagnamiddag luid in de militaire kazerne in Leopoldsburg. “Tien, negen, acht, zeven…”, wordt er afgeteld. Zo’n achttien jongens en een meisje komen gecamoufleerd aangelopen. Bij ‘nul’ staan ze allen mooi in peloton opgesteld.
De leerlingen van het avAnt Provinciaal Onderwijs in Antwerpen maken zich klaar voor hun individuele kaartleesoefening. Met een kaart en kompas in de hand moeten de leerlingen vijftien kilometer afleggen. Tussendoor voeren ze verschillende opdrachten uit, zoals het tekenen van een merkschets en het toepassen van een radioprocedure.
“Overtref jezelf”
De oefening maakt deel uit van het derde en laatste militaire kamp van de opleiding Defensie en Veiligheid. “Dit is een evaluatiekamp,” legt instructeur Nick van het 23 Medische Bataljon uit.
“Het thema van dit kamp is ‘overtref jezelf’. We testen elke persoon individueel. Waar we soms zagen dat veel mensen met de groep meewandelden en slechts enkele mensen het initiatief namen, is het nu belangrijk dat ze per persoon initiatief nemen, want ze zijn alleen op stap.”
“Sinds vorig jaar hebben ze geleerd hoe ze een kaart en kompas moeten interpreteren, hoe ze coördinaten moeten bepalen en hoe ze zich moeten camoufleren,” gaat Nick verder. “Dat moeten ze hier vanavond in de praktijk omzetten.”
Theorie en avontuur
Tijdens de kampperiode krijgen de leerlingen herhalingslessen over militaire basisbeginselen en leggen ze theoretische examens af, maar ze worden ook uitgedaagd op de hindernissenpiste en ervaren tijdens een simulatie met behulp van een luchtdrukgeweer en een beeldscherm hoe het is om te vuren, de zogenaamde SAT (Small Arms Training). “Dat is heel cool, een ervaring die niet iedereen meemaakt,” klinkt het enthousiast bij de leerlingen.
Warm maken voor het beroep
“Het is een andere ervaring dan volwassen militairen”, besluit Nick. “Ze zitten nog in het secundair onderwijs. Ze zijn speels en jong, maar wel geïnteresseerd. De meesten hier kiezen ook bewust voor deze richting en zijn ook echt geïnteresseerd om militair te worden. Voor ons is het leuk om die ervaring mee te geven en ze warm te maken voor het beroep.”
Nu al inschrijvingen
Zo’n 60% van de groep geeft aan zich graag te willen aansluiten bij Defensie. “Ik heb mij recent ingeschreven voor de selectieproeven,” zegt een van de jongens. “Ik wil proberen om onderofficier infanterie of paracommando te worden. Het zal een stuk moeilijker en uitdagender zijn, maar ik ben er wel klaar voor volgens mij,” besluit hij al lachend.