Zomerkamp voor toekomstige militaire medici
Van 3 tot 14 juli oefenden militaire artsen in opleiding hun vaardigheden in en rond de kazerne van Lombardsijde tijdens het medisch zomerkamp. De studenten, verbonden aan de Koninklijke Militaire School (KMS), namen deel aan workshops en voerden scenario’s uit in een militaire, realistische setting. Zo worden zij klaargestoomd voor hun toekomstige job bij de Medische Component.
Naar jaarlijkse traditie is er in juli een zomerkamp waarbij er twee weken lang intensief wordt geoefend op alle aspecten van de medische wereld. Het 14 Bataljon Med uit Peutie nam de organisatie voor zijn rekening.
De deelnemers bestonden uit drie groepen: bachelor- en masterstudenten geneeskunde, specialisten in opleiding en medische planners. De studenten studeren aan verschillende universiteiten in België, maar zijn nauw verbonden met de KMS via verschillende trainingsmomenten en kampperiodes doorheen het jaar.
“Tijdens dit kamp maken ze voornamelijk kennis met de medisch-militaire wereld. Naast hun werk op een klassieke spoedafdeling van een ziekenhuis, leren we hen militaire procedures, materialen en protocollen. Als ze later in een medische Eenheid terecht komen, zijn ze daar al wat meer mee vertrouwd”, aldus Adjudant-majoor Verschueren van de 14 Bn Med, de organisator van het zomerkamp.
“Time is money, time is life”
Tijdens de eerste week stonden verschillende theorielessen en workshops op het programma: van evacuatie na een parachutesprong in samenwerking met de brandweer tot brandoefeningen op een schip en het openknippen van een autowrak.
De tweede week stond volledig in het teken van praktijkoefeningen: een grote ‘field training exercise’ waarbij verschillende, soms pittige, scenario’s tot een goed einde moesten worden gebracht. Twee medische hulpposten (Role 1) stonden paraat op het terrein, samen met een coördinatiecel voor evacuatie van patiënten (PECC) voor coördinatie van incidenten en communicatie over evacuaties. Zo konden medische planners en artsen onder realistische omstandigheden trainen. “Time is money, time is life”, roept een van de Role 1-dokters uit. Er is heel wat bedrijvigheid om de patiënt te redden.
Unieke combinatie
Dokter Vie Lucas is momenteel anesthesist in opleiding: “We worden voorbereid om in het veld te werken. In het ziekenhuis hebben we onze rol als arts, maar hier zijn we op het terrein en moeten we bepaalde taken meer zelfstandig uitvoeren”, vertelt ze enthousiast. “Ik heb voor de combinatie Defensie-Geneeskunde gekozen omwille van de uitdaging, het teamwerk en het avontuur. Ik vind dit super interessant”.
Bachelorstudente Sien bevestigt: “Het is heel nuttig om als ‘doc’ hier te zien wat Defensie van ons als dokters verwacht. Qua ‘medisch denken’ leer ik hier het meest. Op de universiteit is alles vaak nog heel theoretisch, maar hier gaan we echt praktisch aan de slag. We spelen bijvoorbeeld ook verschillende rollen tijdens de field exercise: ambulancier, teamleader, etc.”
Trainen voor de toekomst
De studenten uit medische disciplines die zich engageren bij Defensie spelen een belangrijke rol: zij zijn de toekomstige artsen die medische ondersteuning bieden bij talloze opdrachten en oefeningen over de hele wereld. “Eerder vroeg dan laat vertrekken ze op dracht. Daar is het vaak niet de luxe van een ziekenhuis, maar een andere context waar verschillende elementen samenkomen”, besluit Adjudant-majoor Verschueren. “Ze moeten dus voldoende getraind zijn om zorg toe te dienen in moeilijke, uitdagende omstandigheden en klaar staan om allerlei medisch-militaire noodsituaties het hoofd te bieden”.
Geïnteresseerd in een medisch beroep bij Defensie? Verpleeg- en geneeskunde | Defensie (mil.be)