NAVO-top in Vilnius: België staat paraat

De NAVO-top die deze week plaatsvond in Vilnius, Litouwen, toonde de bereidheid van de bondgenoten, waaronder België, om Oekraïne actief te steunen. “Onze steun wordt zowel op korte als op lange termijn voortgezet om de Oekraïners te blijven helpen bij de verdediging van hun volk en hun grondgebied”, benadrukte minister van Defensie Ludivine Dedonder. Verschillende concrete acties hebben rechtstreeks betrekking op onze militairen, waaronder de deelname aan de F-16 coalitie en de Forward Land Forces in Roemenië en Litouwen.

 

De NAVO-top in Vilnius op 11 en 12 juli kwam op een kritiek moment voor de trans-Atlantische veiligheid. Zeventien maanden na de Russische invasie in Oekraïne blijft deze agressie-oorlog dood en verderf zaaien in het hart van Europa. Vanaf het begin, in februari 2022, reageerde het Bondgenootschap eensgezind en vastberaden door Oekraïne ongekende steun te verlenen en zijn eigen afschrikking en verdediging te versterken.

 

Van bij het begin heeft België actief deelgenomen aan gezamenlijke inspanningen voor vrede. De top van Vilnius toonde dit nogmaals aan: “België is en blijft een betrouwbare bondgenoot”, benadrukte minister van Defensie Ludivine Dedonder. “We versterken verder onze aanwezigheid op de oostelijke flank. Zo’n 300 Belgische militairen zijn momenteel ingezet in Roemenië en vanaf augustus vertrekken 250 militairen naar Litouwen. Vanaf december wordt ook een detachement van ongeveer 100 militairen ingezet in Litouwen om met onze F-16’s de veiligheid van het luchtruim van de Baltische staten te verzekeren”.

 

F-16 coalitie

 

Naast de inzet in het kader van de Forward Land Forces (FLF)-operaties in Roemenië en Litouwen bereidt Defensie zich voor op deelname aan de nieuwe ‘F-16 Coalition’. Deze coalitie, die elf landen verenigt waaronder België, heeft tot doel Oekraïense piloten en grondpersoneel op te leiden in het gebruik van deze gevechtsvliegtuigen die ons land zo goed kent.

 

“Onze steun blijft op korte en lange termijn de Oekraïners helpen om hun volk en hun grondgebied te verdedigen. In deze context steunt België de internationale inspanning en zal het zijn rol spelen in de F-16 coalitie, onder meer door instructeurs ter beschikking te stellen om Oekraïense piloten op te leiden en door zijn industriële expertise aan te bieden voor het onderhoud van deze toestellen. We staan en blijven verenigd aan de zijde van Oekraïne!”, zegt minister van Defensie Ludivine Dedonder.

 

Verhoogde NAVO-steun

 

Op militair vlak bood de top de gelegenheid om nieuwe regionale plannen goed te keuren waarin de middelen (strijdkrachten, capaciteiten, paraatheidsniveaus) die worden ingezet om het grondgebied van de alliantie te verdedigen, gedetailleerd worden beschreven. In totaal zullen nu meer dan 300.000 militairen op een hoog niveau van paraatheid staan – deze multinationale strijdmacht zal ongeveer 100 brigades, zo’n 1.400 gevechtsvliegtuigen, 250 schepen en onderzeeërs omvatten.

 

De commandostructuur van de NAVO zal ook worden aangepast aan de nieuwe geografie van het bondgenootschap, met de toetreding van Finland en de verdubbeling van de landgrens met Rusland, en binnenkort met de toetreding van Zweden. De top definieerde ook een visie voor de toekomst van Oekraïne als onafhankelijk en democratisch lid van de Euro-Atlantische familie, met name via de nieuwe NAVO-Oekraïne Raad.

 

Met Finland en Zweden

 

“Deze top was een belangrijk moment voor de NAVO, om de eenheid van de Alliantie te benadrukken, Zweden en Finland mee aan tafel te hebben en onze steun aan Oekraïne te bevestigen. Defensie en ons land blijven steun leveren aan Oekraïne, met materiaal en opleidingen aan Oekraïense militairen. Daarnaast zullen we ook piloten en technisch en ondersteunend personeel opleiden in het kader van de F-16-coalitie. Met ontplooiingen in Roemenië en Litouwen, werken we mee aan de versterking van de Oostflank van de Alliantie”, verklaarde Minister Dedonder.

 

De Chef Defensie, admiraal Michel Hofman, sloot af met de volgende woorden: “Goedkeuring van regionale plannen, eenheid en cohesie met betrekking tot Oekraïne, toetreding van Zweden na Finland en duurzame Indo-Pacific partnerschappen – een mooie groepering op deze NAVO-top in Vilnius!”

Cyrus Pâques