Een unieke traditie: Belgische militairen defileren in Londen

Deze zaterdag bracht een delegatie van Belgische militairen bij de Cenotaaf in Londen hulde aan de Belgische en Britse strijders die het leven lieten tijdens de Eerste en Tweede Wereldoorlog. Deze herdenking vindt elk jaar plaats op de zaterdag voorafgaand aan onze Nationale Feestdag.

 

Op zaterdag 15 juli kleurde traditiegetrouw de buurt rond Whitehall Street, in het centrum van Londen, opnieuw zwart, geel en rood. Zo’n 300 Belgische militairen namen er voor de 89ste keer deel aan de parade aan de Cenotaaf, een grafmoment ter herdenking voor hen die sneuvelden tijdens de Eerste Wereldoorlog en de daaropvolgende conflicten. Een belangrijk moment van herdenking en solidariteit voor alle gesneuvelde Belgische strijders – en ook een gelegenheid om de goede band met het Verenigd Koninkrijk te benadrukken.

 

Twee nationale volksliederen

 

Rond 11h00 vertrok de parade door de straten van de Britse hoofdstad op de klanken van de Mars van de KMS, uitgevoerd door de Band of the Scots Guards, richting de Cenotaaf. Deelnemers zijn pelotons van de Koninklijke Militaire School (KMS), de Koninklijke School voor Onderofficieren en de Reserve, de Lucht- en de Marinecadetten, de Belgian Defence Cadets, evenals een ere-detachement van de Marine, United Kingdom Marine Kadetten en Belgische en Britse veteranen.

 

Verschillende bloemenkransen worden voor het monument gelegd als eerbetoon aan de gevallen soldaten, in het bijzijn van de Vice Chief of Defence, luitenant-generaal Marc Thys, minister van Buitenlandse Zaken, Hadja Lahbib, en verschillende andere Belgische en Britse autoriteiten. Waarna de nationale volksliederen weerklinken: de Brabançonne voor België en God save the King voor het Verenigd Koninkrijk.

 

Hierna werden ook nog bloemen neergelegd aan het Horse Guards Memorial.

 

Trots en fierheid

 

Het is de zevende keer dat veteraan Ivan Van der Auwera en zijn zoon als vaandeldragers deelnemen aan de Belgische parade aan de Cenotaaf, iets wat ze met hart en ziel doen. “Als herdenking en respect voor alle soldaten die vochten en stierven tijdens beide Wereldoorlogen, maar ook en vooral voor mijn grootvader, die krijgsgevangen werd genomen tijdens de 18-daagse veldtocht en twee jaar in gevangenschap doorbracht”, legt Yvan met passie uit.

 

“Wij zijn enorm trots dat we hier vandaag zijn om ons land en onze militairen met fierheid te vertegenwoordigen en om het Britse volk te vertellen dat we hun militairen en de gevallenen van vroeger en nu, nooit zullen vergeten.”

 

Gewapend en in uniform defileren: een unieke eer

 

De oorsprong van de Belgische parade bij de Cenotaaf gaat terug tot 1934. Op 17 februari van dat jaar kwam Albert I, Koning der Belgen, om bij een val van de rotsen in Marche-Les-Dames. Ter ere van zijn neef verleende Koning George V van het Verenigd Koninkrijk de Belgen een unieke eer: een jaarlijkse parade in uniform naar de Cenotaaf. Hiermee is België het enige land buiten het Gemenebest dat het recht heeft om gewapend te defileren op Britse bodem.

 

Sindsdien vindt deze Belgische parade in Londen elk jaar plaats op de zaterdag voor de Belgische feestdagen. Na onze eigen Nationale Feestdag, is de Belgische parade aan de Cenotaaf het grootste Belgische militaire defilé dat jaarlijks plaatsvindt.

Wilge Decraene

Vincent Bordignon

Mathieu Duhembre