Een Nationale Feestdag met een bijzondere verjaardag: 10 jaar Koningschap van Koning Filip

Dit jaar staat de Nationale Feestdag in het teken van 10 jaar Koningschap van Koning Filip, waarop ook het traditionele defilé en het Feest in de Warande niet zullen ontbreken. Dat onthulden minister van Defensie Ludivine Dedonder, minister van Binnenlandse Zaken Annelies Verlinden, en Arlin Bagdat, directeur-generaal Externe Communicatie bij de Kanselarij van de Eerste Minister, tijdens de persconferentie op maandag 17 juli.

 

Feest in de Warande, een uitgebreid militair- en burgerdéfilé, muzikale optredens en het traditionele vuurwerk om de Nationale Feestdag in schoonheid af te sluiten, op vrijdag 21 juli hult België, en Brussel in het bijzonder, zich opnieuw in feeststemming. Deze keer met een extra feestgelegenheid: het zal exact 10 jaar geleden zijn dat Koning Filip de eed aflegde en zo de zevende Koning der Belgen werd.

 

Ter ere van 10 jaar Koningschap zullen tien F-16’s het luchtdefilé openen, verkondigde minister van Defensie Ludivine Dedonder. Ook brengt de Koninklijke Muziekkapel van de Gidsen een nieuwe ‘Koninklijke Mars’ op deze feestdag.

 

Drie centrale thema’s

 

Voor Defensie staan dit jaar drie specifieke thema’s centraal: de evolutie van Defensie, (inter)nationale samenwerking en de jeugd.  “Meer dan 25.000 medewerkers, militair en burger, zetten zich elke dag in voor de uitvoering van hun missie, voor onze veiligheid, zowel in eigen land bij crisissen als in het buitenland”, gaat de minister van Defensie verder. “In een steeds veranderende wereld is het essentieel dat we ons aanpassen aan nieuwe uitdagingen om onze veiligheid en welvaart te waarborgen. Daarom is het departement begonnen aan een decennium van grondige transformatie, waarbij we ons belangrijkste materieel vernieuwen en tegelijkertijd de Belgische industrie ondersteunen om onze capaciteiten te ontwikkelen.”

 

Militair defilé in het nieuw

 

Deze drie thema’s zullen ook zichtbaar zijn tijdens het traditionele militaire defilé, waaraan meer dan 1.345 mannen en vrouwen van Defensie zullen deelnemen. “Troepen van alle Componenten zullen in hun nieuw uniform defileren”, voegt minister Dedonder toe. “En omdat de toekomst van Defensie begint bij de jeugd, is een belangrijk deel van het defilé te voet aan hen gewijd.” Voor het eerst nemen ook leerlingen van het technisch secundair onderwijs – met een specialisatie in preventie, veiligheid en defensie – deel aan het defilé.

 

Voor generaal-majoor Jean-Pol Baugnée is dit de eerste Nationale Feestdag in zijn functie van Commandant van de Troepen. “Big stress”, lacht de generaal. “Het is natuurlijk een eer om te mogen defileren en alles voor te bereiden in het kader van het 10-jarig Koningschap. Ik zal ervoor zorgen dat de detachementen onberispelijk zijn, dat de kledij en de staat van de voertuigen in orde zijn, maar ook dat de dril van de mensen goed is. Dat is niet evident, zeker niet op de kasseien. Maar ik heb er veel vertrouwen in dat alles vlekkeloos zal verlopen.”

 

Feest in de Warande voor jong en oud

 

Naast het traditionele militaire defilé, zullen ook zo’n 400 medewerkers van Defensie aanwezig zijn op de 38ste editie van het Feest in de Warande. In het Defensiedorp, dat zich uitstrekt van het Koningsplein over de Regentschapsstraat tot de Koudenberg, kunnen bezoekers kennismaken met het nieuwste materieel van de vier Componenten of meer informatie krijgen over de verschillende beroepen binnen Defensie bij de stand van het Informatiecentrum.

 

Daarnaast zullen er ook verschillende demonstraties plaatsvinden, “waaronder een abseil door paracommando’s van een van de gevels van het Magritte Museum», verklapt de minister al. Ook voor de jongeren worden er tal van activiteiten georganiseerd. Jongeren van 12 tem 16 jaar) kunnen zich uitleven op het Defensieparcours: na het afleggen van enkele interactieve proeven ontvangen ze een leuke goodie.

 

Een dag van bedankingen

 

Tot slot wil de minister van Defensie iedereen die meewerkt aan de Nationale Feestdag bedanken. “Dankzij hun werk en inzet kan de rest van onze natie deze symbolische dag op een mooie manier vieren.”

 

Alle info over de Nationale Feestdag, het militair defilé en Feest in de Warande vind je hier: #be2107 : Fête nationale belge – Nationale feestdag van België | #be2107 : Site officiel des festivités du 21/07 – Officieel site van de feestelijkheden van 21/07

Wilge Decraene

Adrien Muylaert