4.000 gevarieerde banen: Defensie rekruteert!

Op woensdag 6 september onthulde Defensie haar nieuw wervingsplan: maar liefst 4.000 vacatures staan open voor het wervingsjaar 2024. Vooral technici, soldaten en matrozen worden gezocht, maar er komen ook nieuwe mogelijkheden met functies als marinefuseliers, in de cavalerie of de Fast Track voor de Special Forces. Een overzicht.

 

In de kazerne van Heverlee gaven Minister van Defensie Ludivine Dedonder en majoor Margot Van Waeyenberghe van de Algemene Directie Human Resources (DGHR) uitleg over de verschillende aanwervingsmogelijkheden voor het komende jaar. De Special Forces toonden vervolgens hun kunnen tijdens een dynamische demonstratie.

 

Eindeloze mogelijkheden

 

De openstaande vacatures omvatten een waaier aan verschillende profielen. Van de 4.000 vacatures zijn er 2.500 jobs voorzien voor actieve militairen, 460 voor burgerpersoneelsleden en 1.050 functies voor reservisten.

 

“Ook dit jaar hebben we een recordaantal vacatures bij Defensie, in de meest uiteenlopende domeinen en functies,” verduidelijkt de minister. “We zetten de verhoogde rekrutering resoluut verder om Defensie verder op te bouwen. Wat je profiel of interessegebied ook is: bij Defensie zijn de mogelijkheden eindeloos. Een job bij Defensie staat garant voor een omgeving met waarden en normen, uitdagingen en vriendschap én je waakt mee over de veiligheid van onze medeburgers in binnen- en buitenland.”

 

Techniek of administratie

 

Voor ieder diplomaniveau is er wat wils, van universitair tot soldaat of matroos. De laatste twee hebben niet eens een diploma nodig om een mooie loopbaan te beginnen. Defensie biedt immers de nodige professionele opleidingen en een loon vanaf dag één.

 

Er is ook veel vraag naar technische functies. Defensie investeerde de laatste tijd fors in hypermodern materiaal en is op zoek naar jonge mensen om mee te sleutelen aan de nieuwe wapensystemen, vliegtuigen, schepen en voertuigen, van mechanicus tot ingenieur. Defensie zorgt intern voor je opleiding of financiert je externe technische bachelor.

 

En ook voor niet-gevechtsfuncties ben je aan het juiste adres. Talrijke steunfuncties staan open, van inlichtingen tot administratie. Dat kan als actief militair, maar ook als reservist of in een burgerfunctie.

 

Nieuwe functies

 

Een van de nieuwigheden dit wervingsjaar: de functie ‘onderofficier marinefuselier’. De marinefuseliers zullen vanuit de marinebasis in Zeebrugge verantwoordelijk zijn voor de bescherming van de haven en de schepen. Bij de Landcomponent rekruteert Defensie dit jaar officieren en onderofficieren cavalerie die verantwoordelijk zullen zijn voor het opleiden van eenheden die met de Jaguar zullen werken, het nieuwe zware gevechtsvoertuig.

 

Dankzij een nieuwe ‘Fast Track’procedure kunnen jongeren zich als paracommando aansluiten bij de Special Forces (SF). Na het succesvol afronden van de basisopleiding, parachutistentraining en het brevet A commando, kan hen een plaats bij de Special Forces worden aangeboden om een proefproject op te starten: de Operator Qualification Course.

 

Nieuw voor (toekomstige) piloten

 

Een andere opmerkelijke maatregel: de versoepeling van de oogtesten voor kandidaat-piloten bij de Luchtcomponent. “We moderniseren ook de toelatingsvoorwaarden voor piloten”, legde de minister uit. “Vanaf januari 2024 mogen kandidaat-piloten een bril of lenzen dragen, op voorwaarde dat ze zonder correctie 7 op 10 en met correctie 10 op 10 scoren tijdens de medische screening. Daarmee stellen we ons gelijk aan andere NAVO-landen en blijven we binnen de geldende internationale regelgeving.”

 

Interesse om bij Defensie te werken?

Ben je klaar voor nieuwe uitdagingen in een unieke setting? Ontdek al onze gloednieuwe vacatures via: Werken bij Defensie | Defensie (mil.be)

Bilitis Nijs

Adrien Muylaert