Modernisering bij Defensie: drones op sectieniveau?

Eind juli kreeg een innovatief initiatief vorm in de kazerne van Peutie: de bouw van miniatuurdrones. In de lokalen van het Competentiecentrum Vliegend Materieel en Communicatie- en Informatiesystemen (CCV&C) is een team militairen een week bezig geweest met het ontwerpen van deze goedkope drones.

 

“Het idee is om goedkope drones in huis te hebben, zodat we onze behoeften kunnen bepalen zonder al te veel geld uit te geven”, legt Majoor Koen Ceulemans uit, hoofd innovatie bij de Landcomponent. Militaire drones kosten al gauw duizenden euro’s, wat een aanzienlijke uitgave is om hun potentiële bruikbaarheid te testen.

 

Momenteel hebben we een breed scala aan drones. Sommige, op brigadeniveau, zijn groot en zwaar, zoals de PUMA LE. Andere, op pelotonsniveau, zijn kleiner maar nog steeds duur, zoals de Parrot ANAFI. Het huidige project heeft tot doel te evalueren of drones ter grootte van een handpalm kunnen worden gebruikt op sectieniveau, d.w.z. groepen van minder dan tien personen.

 

Een behoefte aan evolutie

 

Het moderniseren van de defensiemiddelen is cruciaal. Moderne conflicten evolueren snel, zoals onlangs werd geïllustreerd door het gebruik van drones in Oekraïne, vermeld in het jaarverslag van de Algemene Inlichtingen- en Veiligheidsdienst (Nog niet gelezen? Zie De SGRS publiceert zijn tweede historische rapport – SGRS).

 

“Als je de technologie niet kent, weet je niet wat je nodig hebt”, zegt majoor Ceulemans. Het doel is daarom om het idee van drones op sectieniveau te testen om hun relevantie en nut op het terrein vast te stellen.

 

Tegelijkertijd stelt dit initiatief militairen in staat om nieuwe vaardigheden te ontwikkelen dankzij draagbare drones. “We gebruiken open source software en testen verschillende hardware, zowel analoog als digitaal, met behulp van carbon frames en 3D-geprinte onderdelen”, legt Koen Ceulemans uit.

 

Mogelijke uitbesteding

 

Defensie is echter niet van plan om een eigen drone-industrie te ontwikkelen. “Een tweede vraag zou zijn of een industrie in België zou kunnen produceren wat we nodig hebben als deze vereisten zijn gedefinieerd”, voegt majoor Ceulemans toe.

 

Het project wordt momenteel ondersteund door het innovatieprogramma voor Defensie, dat vernieuwende militaire ideeën financiert om de capaciteiten van de krijgsmacht te verbeteren en te moderniseren. Kijk voor meer informatie op de website Innovation for defence (inno4def.be).

 

We kijken uit naar het einde van het jaar om dit project onder de loep te nemen en feedback te geven over het gebruik van deze pocket drones in het veld.

Willems Yuki

Lucia Gaggero