De Defensielaboratoria: onzichtbaar, maar onmisbaar 

De Defensielaboratoria spelen een cruciale rol in zowel binnenlandse als buitenlandse operaties. Verenigd onder het acroniem DLD zijn ze verantwoordelijk voor een breed scala aan analyses en tests die de veiligheid van onze militairen en burgers waarborgen. Benoît Augustyns, communicatieverantwoordelijke en adjunct technisch manager van de DLD, biedt een kijkje achter de schermen van deze vitale organisatie. 

 

“De DLD bestaan uit zeven verschillende laboratoria, elk met een specifieke taak. Om te beginnen is er het federaal oriëntatielaboratorium, dat verdachte pakketten analyseert en betrokken is bij antraxprocedures, en het analyselaboratorium, dat erkend is voor de analyse en identificatie van chemische oorlogsstoffen.”  Deze laboratoria voeren analyses uit op stalen.

 

Snelle identificatiemethoden

 

“Daarnaast is er het laboratorium voor biologische analyse, dat zich richt op toegepaste onderzoeksmethoden om biologische agentia te detecteren op het terrein.” Dit laboratorium speelde een cruciale rol tijdens de Ebola-uitbraak in Afrika en ontwikkelde ook snelle identificatiemethoden voor COVID-19, die werden gebruikt in het Militair Hospitaal.

 

Testen op defensiemateriaal

 

Een ander belangrijk laboratorium is dat voor radiologische en nucleaire bescherming. “Elke militair die op missie gaat krijgt een dosismeter mee die na elke zending wordt gecontroleerd op blootstelling aan straling.” Het laboratorium zorgt ook voor medische stralingsbescherming en controleert materieel op radiologische componenten voordat het wordt afgevoerd.

 

Het laboratorium voor chemische, biologische, radioactieve en nucleaire (CBRN) bescherming en het laboratorium voor materiaalonderzoek voeren tests uit op uitrusting zoals uniformen en tenten. ”In onze testkamer wordt nagegaan hoe goed de beschermende kleding van de militairen is. Zo hebben we de nieuwe, derde generatie CBRN-beschermingspakken geëvalueerd.”

 

Monsterneming op het terrein 

 

Het laboratorium voor aardolieproducten analyseert alle olieproducten die door Defensie worden gebruikt, zowel bij levering als tijdens opslag. “Dit is belangrijk omdat verkeerde producten veel schade aan apparatuur kan veroorzaken en in het slechtste geval een vliegtuig kan laten neerstorten.”

 

Verder is er ook een laboratorium dat zich bezighoudt met staalnames op het terrein.

 

Expertise en wetenschappelijk onderzoek

 

De DLD bestaan uit een mix van burger- en militair personeel, ongeveer 50/50. “Burgerwerknemers zijn vaak laboranten of hebben een masterdiploma in wetenschap of engineering. Militaire medewerkers komen via verschillende wegen, zoals de klassieke militaire opleiding of een burgerdiploma.”

 

Tijdens de COVID-19-pandemie ontwikkelden ze onder andere snelle testmethoden.  Ze adviseren het crisiscentrum bij CBRN-incidenten en trainen teams in het veilig omgaan met gevaarlijke stoffen. Kortom, de laboratoria vormen een essentiële hoeksteen van Defensie, dankzij de inzet van iedereen. Benoît Augustyns benadrukt daarom graag de inzet van het personeel, ook al is de dienst niet altijd even bekend.

Rein Van den Bergh

DG StratCom