Electronic Warfare in de lucht: 30 seconden en impact

De hele week traint de Luchtcomponent met de Bundeswehr (de Duitse Defensie) in de buurt van het militaire vliegveld van Bertrix. De oefening is gebaseerd op de inzet van een luchtafweerraketsysteem, met als doel de operationele omstandigheden te reproduceren die dicht bij de realiteit liggen.

 

In de lucht konden omwonenden A109 helikopters van de 1e Wing van Bevekom (17e Smaldeel), A400M transportvliegtuigen van de 15e Wing van Melsbroek (20e Smaldeel), evenals F-16’s van de 2e Tactische Wing van Florennes (1e en 350e Smaldeel) en de 10e Wing van Kleine-Brogel (31e en 349e Smaldeel) observeren.

 

Realistische omstandigheden

 

Deze oefening is voor de Luchtcomponent een waardevolle gelegenheid om in zo realistisch mogelijke omstandigheden te trainen. In plaats van de gebruikelijke computer- en softwaresimulaties werken de piloten en bemanningen dit keer met een echt luchtverdedigingssysteem, geleverd door de Duitse Defensie.

 

“We zijn hier om de piloten te trainen door aanvallen te simuleren”, legt een Duitse operator uit. “We richten ons, virtueel natuurlijk, op vliegtuigen en helikopters zodat de piloten kunnen oefenen in het bestrijden van dreigingen vanaf de grond.”

 

Een ander doel van de oefening: het testen van het vermogen van de F-16’s om, dankzij hun geavanceerde uitrusting, de A400M’s en A109 helikopters te beschermen in een betwist luchtgebied. De missie van de F-16’s is om het luchtruim te beveiligen zodat andere vliegtuigen hun operaties in alle veiligheid kunnen uitvoeren.

 

Essentiële feedback voor Belgische piloten

 

Na het uitvoeren van hun missies delen de operators van het Duitse luchtafweerraketsysteem de verzamelde gegevens met de piloten en commandanten van de Luchtcomponent.

 

“Deze informatie is cruciaal om de piloten in staat te stellen concrete lessen te trekken en hun vermogen om te reageren op echte dreigingen te verbeteren”, legt een Air Mission Support officier van de 2e Tactische Wing uit.

 

Uitdagingen en kansen

 

Naast het versterken van de samenwerking met Duitse strijdkrachten in een realistische setting, biedt deze oefening de Luchtcomponent de kans om F-16’s, A400M’s en A109 helikopters te coördineren.

 

Een dergelijke samenwerking draagt ​​effectief bij aan de voorbereiding van missies waarbij de synergie tussen deze vliegtuigen cruciaal zal zijn.

Camille Henry

Gert-Jan D’haene

Ramzy Bentrad