Medische zorg in Kindu: in het hart van een medische missie

Midden in de Democratische Republiek Congo werkt een klein Belgisch medisch detachement onvermoeibaar om de gezondheid en veiligheid van collega’s te waarborgen. Dit team speelt een belangrijke rol in een militaire operatie in Kindu, waar het zowel medische zorg verleent als Congolese commando’s opleidt. Terug in België vertelt Robbe, Sergeant bij het 14e Medisch Bataljon, over zijn ervaringen ter plaatse.

 

Het medisch detachement bestaat uit vier personen: een spoedarts, een spoedverpleegkundige en twee EMT’s (Emergency Medical Technician die gewonden stabiliseren op het slagveld). De taken van het team zijn divers, van het verlenen van acute medische zorg tot het opleiden van lokale militairen in levensreddende technieken.

 

Eerste lijn

 

“Onze ploeg is hier in de eerste plaats voor de medische ondersteuning van ons eigen detachement”, legt Robbe uit. “Zij zijn de eerste lijn van zorg als er iets gebeurt met een van onze collega’s.”

 

Het team speelt ook een belangrijke rol bij het opleiden van Congolese militairen tot TC3-instructeur (Tactical Combat Casualty Care). “Omdat de Congolezen gevraagd hebben om een opleiding te krijgen, maken we van de gelegenheid gebruik om hen onze kennis door te geven”, legt Robbe uit. “In een regio waar conflicten snel kunnen oplaaien, is het van groot belang dat zoveel mogelijk mensen weten hoe ze levens kunnen redden op het slagveld.”

 

Vertragingen en aanpassingen

 

Robbe’s team arriveerde in april in Kindu. De primaire taak, het recycleren van een Congolees bataljon, werd vertraagd door de late aankomst van het bataljon. Dit bood echter de mogelijkheid om zich op andere belangrijke taken te concentreren, zoals het opleiden van lokale militaire eenheden.

 

“Onze hoofdtaak is eigenlijk pas recent van start gegaan”, zegt Robbe. “We wisten dat het bataljon vertraging had opgelopen vanwege zijn betrokkenheid bij het conflict aan de grens met Rwanda. Dat gaf ons de tijd om ons te richten op andere vormen van training, zoals de TC3-opleiding.”

 

Leven in Kindu

 

Leven en werken in Kindu is verre van eenvoudig. Het medisch team is gehuisvest in een oud hotel dat speciaal voor hen is afgehuurd. Het heeft zijn eigen logistieke ondersteuning, waaronder een kok en Congolese medewerkers die helpen met de dagelijkse huishoudelijke taken. “Het is niet altijd makkelijk om er te werken”, geeft Robbe toe. “We hebben te maken met beperkte internetverbindingen en isolatie, wat het contact met thuis niet gemakkelijk maakt.”

 

Ondanks deze uitdagingen bleef het team gefocust op zijn missie. Een belangrijk aspect van het werk is het handhaven van de hygiëne en het beheersen van ongedierte in de omgeving. “Pest control – ongediertebestrijding – is gewoon iets waar altijd aan gewerkt moet worden als je op zending naar het buitenland gaat. Het hoort bij het medische werk.”

 

Recyclage

 

Voor Robbe was dit zijn eerste buitenlandse opdracht. “Ik kende redelijk wat mensen die hier al werkten, dus ik wist wel een beetje wat ik kon verwachten,” zegt hij.

 

Nu het Congolese bataljon eindelijk is gearriveerd, is het team begonnen aan zijn oorspronkelijke taak: het bijscholen van de commando’s. “De collega’s kunnen de recyclage opstarten en de volgende rotatie zal het volledig afwerken”, legt Robbe uit.

 

“Het is een waardevolle ervaring geweest”, besluit Robbe. “We hebben iets kunnen bijdragen en hebben veel geleerd. Dat is uiteindelijk waar het om draait in een missie als deze.”

Rein Van den Bergh

Detachement Kindu