Belgian Navy Hackathon 2024: samen maritieme uitdagingen aangaan

De Belgian Navy Hackathon 2024, georganiseerd door de Marine en het innovatieplatform Inno4Def, bracht in Zeebrugge een groot aantal spelers uit het maritiem ecosysteem samen. Twee dagen lang werkten burgers en militairen samen om kennis uit te wisselen rond innovatie met een duidelijk gemeenschappelijk doel: de belangrijkste uitdagingen in de maritieme sector aanpakken. Dit was eveneens een mooie kans om nieuwe mensen aan te werven.

 

De zestig deelnemers van de Hackaton werden verdeeld over bijna vijftien teams en gebruikten elk hun eigen specifieke expertise om innovatieve oplossingen te bedenken, vooral rond de bescherming van onderwaterinfrastructuur, de implementatie van anti-dronemaatregelen, de weerbaarheid van de logistieke keten en de verbetering van de rekrutering in de maritieme sector. Deze projecten moesten nadien verdedigd worden voor een jury, voorgezeten door de Commandant van de Marine, admiraal Botman.

 

Gemengde teams

 

De Hackathon wil vooral kennis delen en draait niet zozeer rond winnen.

Elke deelnemer heeft zijn eigen unieke expertise want ze zijn afkomstig uit verschillende sectoren: van de scheepsbouw tot de audiovisuele sector. Dit is een unieke opportuniteit om van elkaar te leren.

 

De organisatie vormde gemengde teams, net om deze synergie zoveel mogelijk te bevorderen. Leden van de Marine en professionals van verschillende bedrijven werkten zij aan zij.

 

“Dankzij dit soort evenementen leren we veel bij en wisselen we nuttige informatie uit over onze beroepen, maar we beseffen ook dat we er niet alleen voor staan”, zegt tweede meester Léon.

 

Innovatieve ideeën

 

Deze synergie tussen de deelnemers heeft wel degelijk haar vruchten afgeworpen! De twee dagen brainstormen leidden tot verschillende innovatieve ideeën.

 

Zoals bijvoorbeeld het project van het team dat zich concentreerde op de beveiliging van infrastructuur: ” Er is heel wat kritieke infrastructuur op de Noordzee en we hebben niet altijd een zicht op wat er gebeurt. We willen dus een netwerk creëren dat ons toelaat om schepen te tracken, ze te identificeren en te classificeren.”

 

Léon en zijn partners kozen dan weer voor een project dat anti-drone maatregelen wil installeren. “Om botsingen met autonome schepen te vermijden, zouden we grote boeien willen creëren die zich langs de romp van het schip opblazen en zo de schade kunnen verminderen,” legt hij uit.

 

Rekruteringsmogelijkheden

 

“Door deelnemers met verschillende achtergronden aan te trekken, kan de interesse aangewakkerd worden om de rangen van de Defensie te vervoegen. Het gaat hier namelijk niet om jonge studenten, maar om experts met diverse achtergronden met vaardigheden die een echte aanwinst vormen voor onze organisatie.

 

Zo startte Valérie, een werknemer bij een Belgisch bedrijf dat gespecialiseerd is in livevideo, enkele maanden geleden haar parcours om reservist te worden. Ze vertelt: “Deze kans combineert mijn twee ambities: mijn kennis en vaardigheden inzetten voor een hoger doel en variatie brengen in mijn werk en dagelijks leven.”

Aude Ransbotijn

Lucia Gaggero