Ci-MEG: de kracht van woorden in conflictsituaties

Het is op het oefenterrein van Libavá in de regio Olomouc in Tsjechië dat de Civil-Military Engagement Group (Ci-MEG) van 1 tot 11 oktober deelneemt aan een grote oefening waarbij tien NAVO-landen betrokken zijn. Met Powerful Word 24 trainen zo’n 300 militairen, waaronder negen Belgen, hun PSYOPS (psychologische operaties) en CIMIC (civiel-militaire samenwerking) capaciteiten in een scenario van collectieve verdediging.

 

Kamp Smilov ligt ten noorden van het oefenterrein Libavá, het op één na grootste oefenterrein van Tsjechië met een oppervlakte van 235 km². Dit gebied werd al tijdens de Koude Oorlog gebruikt door de legers van het Warschaupact.

 

Het kamp bestaat uit ongeveer dertig houten barakken met spartaans comfort, enkele tenten en een paar sanitaire containers.

 

De bevolking inlichten en voorbereiden…

 

Het scenario van de oefening: na de invasie van een buurland door een machtige vijand slaat de bevolking op de vlucht voor de oprukkende troepen, ondanks militair verzet. De vluchtelingenstroom beperkt de bewegingsvrijheid van de NAVO-troepen.

 

De tegenstander gebruikt alle mogelijke middelen om de verplaatsing van NAVO-troepen te verhinderen, bijvoorbeeld door ze aan te vallen. Zijn speciale eenheden aarzelen niet om een beroep te doen op milities, illegale gewapende groepen dus. Maar de vijand maakt ook gebruik van propagandatechnieken, desinformatie en cyberaanvallen. Hun doel: de bevolking beïnvloeden tegen de aanwezigheid van NAVO-troepen, door haar te verdelen en verwarring te zaaien.

 

… en desinformatie tegengaan

 

Als reactie hierop ontwikkelen analisten en planners van psychologische operaties (PSYOPS) en van cyberbeveiliging de nodige plannen om de bedreigingen het hoofd te bieden. De bevolking wordt geïnformeerd door middel van boodschappen die via luidsprekers worden uitgezonden, via radiospotjes, pamfletten enz.

 

Tegelijkertijd zorgen specialisten op het gebied van civiel-militaire samenwerking (CIMIC) voor de communicatie met lokale autoriteiten zoals burgemeesters, politiecommissarissen, brandweerkorpsen en reddingsdiensten, maar ook met liefdadigheidsorganisaties. Het gaat hierbij om het zo goed mogelijk organiseren van het vervoer en de opvang van vluchtelingen in de kampen die worden beheerd door het Tsjechische Rode Kruis en het Hoog Commissariaat van de Verenigde Naties voor de Vluchtelingen (UNHCR). Ook nationale en internationale gouvernementele en niet-gouvernementele organisaties vormen een belangrijke schakel in deze hulpverleningsketen.

 

Direct contact aanmoedigen

 

Door een veilige plek te bieden voor ontmoetingen met de autoriteiten en organisaties, vergemakkelijkt de opening van een CIMIC-centrum het contact met de bevolking. Alle lokale actoren kunnen in direct contact komen met de militairen, wat de coördinatie van de activiteiten verbetert.

 

Een betere regulering van de verplaatsingen van de bevolking vergemakkelijkt ook de beweging van militaire colonnes. De organisatie van de verdediging van territoriale infrastructuren verbetert eveneens.

 

Niet-dodelijke capaciteiten ten dienste van de commandant van de strijdkrachten

 

Dankzij hun kennis van de civiele omgeving en hun expertise in moderne communicatiemiddelen zijn PSYOPS en CIMIC essentiële facilitators voor de uitvoering van de missie. De eerste door informatie te verstrekken en desinformatie tegen te gaan, de tweede door bewegingsvrijheid te faciliteren door samen te werken met humanitaire organisaties en lokale autoriteiten.

 

Al deze acties steunen op het harde werk van de analisten en planners van Ci-MEG.

PAO Ci-MEG

PAO & Cel PDC-A/V Ci-MEG