Evacuatieoperatie in Petigny: Stand van Zaken van Defensie

Op 10 oktober heeft Defensie een NH90 (NFH) helikopter van de luchtmachtbasis in Koksijde ingezet voor een belangrijke evacuatieoperatie in Petigny (Couvin), als gevolg van de overstromingen veroorzaakt door de depressie Kirk.

 

De helikopter en zijn bemanning hebben zes personen geëvacueerd (vier volwassenen en twee kinderen). Daarnaast zijn ook 11 honden geëvacueerd. Nadat de missie was voltooid, keerde de NH90 samen met zijn bemanning terug naar hun basis in Koksijde. Deze operatie getuigt van de paraatheid en het vermogen van Defensie om snel en effectief te reageren op noodsituaties in het kader van de Steun aan de Natie.

 

Defensie kan inderdaad noodhulp verlenen op nationaal grondgebied ter ondersteuning van andere hulpdiensten wanneer de middelen van andere federale diensten onvoldoende, onbestaande of ongepast zijn. De beslissing om Defensie in te schakelen wordt genomen na een verzoek van de civiele autoriteiten. Dit wordt gevolgd door een analyse van de capaciteit van Defensie om aan de ondersteuningsvraag te voldoen, waarna een politieke beslissing wordt genomen.