Oefening Celtic Uprise 2024: Frans-Belgische militaire samenwerking in actie

Elk jaar brengt de oefening Celtic Uprise Belgische en Franse landstrijdkrachten samen in het kader van het CaMo-project (de ontwikkeling van een Capacité Motorisée), met als doel de interoperabiliteit tussen de verschillende eenheden te verbeteren. Van 7 tot 16 oktober worden ruim 1.200 militairen geconfronteerd met realistische situaties op burgerterrein in de provincie Luxemburg. Nieuw is het gebruik van Dual Sim, een geavanceerde simulatietechnologie die de oefening nog meeslepender maakt.

 

“Deze oefening versterkt de samenwerking tussen België en Frankrijk. Elk jaar neemt de complexiteit toe, met name door het gebruik van burgerterrein, wat innovatieve oplossingen vereist. Dit brengt een onmisbare realiteit aan de training”, legt Luitenant-kolonel Denis Collin, stafchef van de Gemotoriseerde Brigade, uit.

 

De brigade speelt een sleutelrol in de oefening. De 1/3 Lansiers van Marche-en-Famenne vormde de kern van de Groupement Tactique InterArmes (GTIA), vergezeld van zo’n 160 Franse militairen van het 35e Infanterieregiment van Besançon, het 13e Genieregiment en een medisch team van het 19e Regiment.

 

Aan de overkant, als oppositiemacht (OPFOR), staat een compagnie van het Bataljon Ardense Jagers en een andere eenheid van de Belgische Gemotoriseerde Brigade. Er zijn ook verschillende ondersteunende eenheden aanwezig, zoals het Bataljon Jagers te Paard (ISTAR), het 4e Bataljon Genie, de 4e Groep CIS (communicatie) en het 23e Medisch Bataljon.

 

De brug over de Ourthe

 

De troepen verlieten eerst Marche-en-Famenne richting het militaire vliegveld van Saint-Hubert. De volgende dag slaagden ze erin de Ourthe over te steken in Jenneville (Libramont) dankzij het Système de Pose Rapide de Travures (SPRaT, in het Nederlands: snel bruglegsysteem). Dit Franse systeem maakt het mogelijk om in 10 minuten een brug te leggen om gepantserde voertuigen te laten passeren.

 

“De SPRaT maakt het mogelijk om snel een brug te leggen die zware militaire voertuigen kan dragen over een tussenruimte van 24 meter. Deze brug alleen al weegt 14 ton”, legt Sergeant-chef Matthieu (Frankrijk), hoofd van het SPRaT-detachement, uit.

 

“Het doel is om een rivier over te kunnen steken na de vernietiging van burgerbruggen”, legt Luitenant Dubuisson van het 4e Bataljon Genie uit.

 

Innovatieve simulatietechnologie

 

Deze editie maakt voor het eerst gebruik van het Dual Simsysteem, een geavanceerde simulatietechnologie. Een systeem van sensoren en zenders dat aan helmen, wapens en voertuigen is bevestigd maakt het mogelijk om in real time te detecteren of een militair is geraakt, of kan de uitputting meten (van manschappen en uitrusting), om vervolgens een volledige debriefing uit te voeren van de ondernomen acties met de verschillende betrokken partijen (After Action Review). Een aangesloten horloge geeft aan of de militair gewond is of buiten strijd.

 

Luitenant Dubuisson getuigt: “Dit is een van de eerste keren dat we dit soort apparatuur gebruiken. Het maakt de oefening concreter en voegt een extra niveau van sérieux toe. Deze technologie stelt ons in staat de gevaren van conventionele oorlogsvoering op realistisch te simuleren, wat anders moeilijk na te bootsen is.”

 

Focus op de Gemotoriseerde Brigade

 

De Gemotoriseerde Brigade, een belangrijke macht in het Belgische leger, bestaat uit vijf gevechtsbataljons en acht gespecialiseerde ondersteuningseenheden. Het is uitgerust met gepantserde voertuigen zoals de Piranha en de Dingo.

 

De gevechtsbataljons zijn:

 

  • Ardense Jagers (Marche-en-Famenne)
  • 1/3 Lansiers (Marche-en-Famenne)
  • 12/13 Linie (Spa)
  • Bevrijding – 5 Linie (Leopoldsburg)
  • Carabiniers Prins Boudewijn – Grenadiers 1C/1Gr (Leopoldsburg & Lombardsijde).

Gevechtsondersteuning wordt geleverd door acht gespecialiseerde eenheden, die zorgen voor interoperabiliteit binnen de Brigade en met internationale partners:

 

  • het Bataljon Jagers te Paard, verantwoordelijk voor verkenning en bewaking (Heverlee)
  • het Bataljon Artillerie (Brasschaat en Lombardsijde)
  • twee Bataljons Genie: het 4e (Amay) en het 11e (Burcht)
  • twee Groepen Communicatie- en Informatiesystemen (CIS): de 4e Gp CIS (Marche-en-Famenne) en de 10e Gp CIS (Leopoldsburg)
  • twee Logistieke Bataljons: het 4e (Marche-en-Famenne) en het 18e (Leopoldsburg).

 

 

Geïnteresseerd in een carrière bij de landmacht? En in het bijzonder in de infanterie of in een combat support team? Aarzel niet langer en raadpleeg onze aanbiedingen op DEFENSIE Uw toekomst. Onze missie. | Defensie (mil.be)

Y. Willems

Lucia Gaggero & Jérusalem Destercke-Hock

Clint Soete & Mathieu Duhembre