Oprichting van een Belgisch-Nederlandse maritieme taskforce

Met de oprichting van de Combined-Special Operations Maritime Task Group (C-SOMTG), hebben België en Nederland een nieuwe stap gezet in hun militaire samenwerking. Vanaf 2025 zal deze eenheid, die de special forces van beide landen samenbrengt, ter beschikking worden gesteld van de NAVO. Het engagement hiervoor werd in oktober in Oostende aangegaan door Kolonel Wim Denolf, Director van het Special Operations Command, en Generaal-Majoor Jan Hut, zijn Nederlandse evenknie.

 

De Combined-Special Operations Maritime Task Group (C-SOMTG) is een speciale operatiemacht die wereldwijd snel kan worden ingezet, zowel op het land als op zee. Deze eenheid, bestaande uit Belgische en Nederlandse special forces, zal in staat zijn om alle soorten speciale missies uit te voeren om aan de behoeften van de NAVO te voldoen.

 

Vanaf 2025

 

Het doel is om in 2025 klaar te staan. Intensievere opleidingen, gezamenlijke aanschaf van uitrusting, gezamenlijke oefeningen en harmonisatie van tactieken, technieken en procedures: alles is erop gericht om soepel en efficiënt samen te werken.

 

De verbintenis die de twee staten zijn aangegaan, legt Kolonel Denolf uit, is erop gericht om “elkaar beter te begrijpen, onze werkmethoden te delen en elke kans voor samenwerking te grijpen, met name op het gebied van militaire doctrine, organisatie, training, uitrusting, leiderschap, human resources en infrastructuur en interoperabiliteit tussen maritieme special forces”.

 

Behoefte van de NAVO

 

Naar de NAVO toe beslisten België en Nederland om een gezamenlijke maritieme strijdmacht op te richten, met respectievelijk de Belgische Special Forces Group (SFG) en de Netherlands Maritime Special Operations Forces (NLMARSOF). In april 2020 werd het voorstel door de Defensie Chefs van beide landen goedgekeurd, en werd een plan opgesteld om deze samenwerking te structureren.

 

Deze samenwerking past perfect in de dynamiek van het versterken van de capaciteiten van de special forces van de BENELUX. Achter de schermen werkt de BENELUX Sub Steering Group SOF (BSSG SOF) precies met dit doel voor ogen, met de oprichting van C-SOMTG als prioriteit. Dit project belichaamt de wens om de sterke punten van beide landen te optimaliseren in een bredere regionale strategie.

 

“De strijdkrachten zagen al snel de voordelen van een dergelijke samenwerking, dankzij hun jarenlange samenwerking op het gebied van opleiding, training en operaties”, aldus Luitenant-Kolonel Dufrane, verbindingsofficier.

Y. Willems

Lucia Gaggero