Yellow Condor 2024: hoge intensiteitstraining voor 3 Para
Met bijna 280 Belgische militairen die gedurende een dikke week in Denemarken werden ingezet, bood oefening Yellow Condor 2024 de gelegenheid om nieuwe technologieën te testen en tegelijkertijd de samenwerking tussen Belgische en buitenlandse eenheden te versterken. Deze strategische training, essentieel voor de voorbereiding van een toekomstige Special Operations Land Task Group, biedt unieke mogelijkheden die in België niet beschikbaar zijn.
Yellow Condor 2024 heeft als doel Defensie voor te bereiden op het ambitieniveau dat voor 2025 vastgelegd is, namelijk de inzet en certificering van een Special Operations Land Task Group (SOLTG). “Het is de eerste keer dat we dit niveau testen voor de para-commando’s, en het is een behoorlijk hoog doel”, legt Generaal-majoor Jean-Pol Baugnée, commandant van de Landcomponent, uit.
Het 3e Bataljon Parachutisten (3 Para), ondersteund door het 2e Bataljon Commando’s (2 Cdo) en verschillende steuneenheden, profiteerde van de uitzonderlijke omgeving bij Oksbøl om in realistische omstandigheden te trainen. “Yellow Condor maakt het mogelijk veel capaciteiten samen te brengen. Er worden ook verschillende oefeningen gehouden die trainingsmogelijkheden bieden die we in België niet hebben”, voegt Generaal-majoor Baugnée toe.
Training in het buitenland
De keuze voor Denemarken is niet onbelangrijk. Het uitgestrekte terrein van Oksbøl maakt het mogelijk om complexe tactische scenario’s te simuleren, waaronder amfibische operaties en het gebruik van drones, wat in België moeilijk zou zijn vanwege de restricties.
“Het grootste voordeel van dit terrein is de mogelijkheid om onze eigen tactische scenario’s te plannen met echte munitie, terwijl we het mariene milieu erin verwerken: fjorden en rivieren”, onderstreept Luitenant-kolonel Winnepenninckx, Korpscommandant van 3 Para. “Denemarken biedt grote flexibiliteit en weinig beperkingen, naast de directe nabijheid van water.”
Een oefening gekenmerkt door innovatie
Yellow Condor 2024 bood de gelegenheid om verschillende technologische innovaties te testen binnen de Belgische eenheden, waaronder de LTTV Wolf, de opvolger van de Unimog, en drones (UAV) die in verschillende tactische scenario’s worden gebruikt. “We opereerden ook in een communicatiearme omgeving, waar onze systemen opzettelijk werden verstoord om ons improvisatievermogen te testen in geval van panne”, legt Luitenant-kolonel Winnepenninckx uit.
De integratie van deze technologieën staat centraal in de oefening. Drones, zowel micro als conventioneel, versterken observatie en verkenning, terwijl nieuwe communicatieapparatuur in reële omstandigheden wordt getest. “Deze oefening bevestigt ons vermogen om deze apparatuur te integreren in gecombineerde operaties”, verduidelijkt de Luitenant-kolonel.
Samenwerking tussen eenheden
De oefening benadrukte ook de samenwerking tussen het 3e Bataljon Parachutisten en het 2e Bataljon Commando’s. De twee eenheden werkten goed samen onder de hoede van hun regiment.
“We hebben al eerder samen operaties uitgevoerd en het is waarschijnlijk dat dit in de toekomst opnieuw zal gebeuren. Het is daarom essentieel om ervoor te zorgen dat onze samenwerking goed verloopt”, aldus een pelotonschef van 2 Cdo.
Een veeleisende en vormende omgeving
De training stelde de deelnemers op de proef. Naast fysieke uitdagingen zoals slaaptekort en lange werktijden, kregen de militairen te maken met complexe tactische scenario’s, geïnspireerd op actuele conflicten.
De Korpscommandant van 3 Para besluit: “Dit is de eerste keer dat een grote Belgische eenheid traint in Oksbøl, Denemarken. De eerste feedback van de troepen is zeer positief.” Hij voegt eraan toe: “We hadden ook het geluk dat we drie dagen lang de steun hadden van Nederlandse helikopters, wat onze militairen sterk motiveerde.”