Terugkeer vanuit Roemenië voor de Carabiniers-Grenadiers

Gedurende bijna 5 maanden verbleef het Belgische detachement NATO Multinational Battlegroup in Roemenië op nauwelijks 350 kilometer van de oostgrens van de NAVO. Een terugblik.

 

 

Aan de andere kant van die grens ligt een land in oorlog, Oekraïne. En iets meer noordelijk bevindt ook Moldavië zich in een wankele situatie en wordt dagelijks gedestabiliseerd door Moskou. In Roemenië is het rustig, maar het plaatselijke nieuws wordt vaak beheerst door berichten van net over de grens en door de frequente schendingen van het luchtruim door Russische drones. De oorlog en de invloed van Moskou zijn hier nooit ver weg.

 

Borgstellers voor vrede en veiligheid

 

Samen met Franse, Luxemburgse en sinds kort ook Spaanse collega’s was het Belgische detachement gedurende een lange zomer en herfst één van de garanties op vrede en veiligheid in het Zuidoosten van Europa. Met bijna 300 militairen, onder leiding van het Bataljon Carabiniers Prins Boudewijn-Grenadiers, heeft België meer dan zijn steentje bijgedragen aan deze multinationale inspanning.

 

Meer dan tien weken bracht de Belgische interwapencompagnie door op de verschillende oefenterreinen in Roemenië sinds haar aankomst begin juli. Er werd getraind in loopgraven, in agglomeraties en in de Karpaten. De compagnie werd onder meer op de proef gesteld tijdens intensieve oefenscenario’s tegen onze Franse wapenbroeders op het terrein van Cincu.

 

Volledig programma

 

Samenwerking met Amerikaanse helikopters van de 1st Cavalry Division in Smardan, gezamenlijke trainingen met Roemeense en Portugese pelotons en de deelname aan een grote oefening van de 2de Roemeense Mountain Brigade…. Vollediger kan het programma niet zijn.

 

Daarnaast konden onze genisten kennis uitwisselen met hun Franse en Roemeense collega’s en werd er samengewerkt met Franse tanks en artillerie. Tijdens verschillende oefeningen maakte de Belgische Role 1 ook deel uit van de internationale samenwerking dankzij medisch personeel uit Portugal, Frankrijk, Roemenië en Spanje. Onze JTAC (Joint Terminal Attack Controller) werkte samen met Roemeense, Spaanse en Amerikaanse gevechtstoestellen. Ook multinationale logistieke oefeningen in depannage en bevoorrading vonden plaats.

 

Onbetaalbare ervaring

 

De ervaring die in Roemenië de afgelopen twintig weken werd opgedaan is onbetaalbaar. Niet alleen trainde de compagnie intensief samen met andere naties en in onbekend gebied, maar de deelnemers leerden elkaar ook beter kennen. Er werden nauwe banden gesmeed door sport en allerlei cohesieactiviteiten. Het is net die kennis van elkaar en die banden die van levensbelang zullen zijn als de ontplooide eenheden in Roemenië ooit echt onze grenzen moeten verdedigen.

PAO NATO Multinational Battlegroup ROU

Clint Soete