Yellow Guardian: versterking van de multinationale verkenningsgemeenschap

Van 20 tot 29 november organiseert het Bataljon Jagers te Paard een tactische oefening in Neufchâteau en Elsenborn om de operationele vaardigheden en internationale samenwerking in het kader van verkenningsoperaties te versterken.

 

Op woensdag 20 november zindert het kamp in Elsenborn. En met reden: bijna 180 voertuigen en zo’n 600 Belgische, Franse, Nederlandse en Luxemburgse soldaten komen er samen voor de start van Yellow Guardian. Onder leiding van het Bataljon Jagers te Paard bereikt de manoeuvre een primeur in het Belgische militaire landschap: het organiseren van een internationale oefening die volledig gewijd is aan verkenning.

 

Van Neufchâteau tot Elsenborn

 

Het scenario van deze oefening beslaat een 90 km lange corridor van Neufchâteau tot Elsenborn. Na twee dagen van aanpassing en voorbereiding worden de bevelen via de hiërarchische keten naar beneden doorgegeven. De doelstellingen van het commando worden daarbij vertaald in concrete richtlijnen.

 

Op zondagavond wordt de Blue Force ingezet in Neufchâteau. De troepen beginnen dan aan hun opmars naar Elsenborn en voeren hun taken uit: routeverkenning, detectie van dreigingen, inlichtingen over de vijand en informatievergaring op de grond.

 

Ondersteund door hun drones, radars en gespecialiseerde voertuigen vorderen ze discreet terwijl ze het terrein observeren en bewegings- en surveillancefasen afwisselen, in het licht van een Red Force die een vijand simuleert. Het uiteindelijke doel: het commando voldoende informatie verstrekken om de intenties van de vijand te begrijpen.

 

Operationele samenwerking tussen verschillende naties

 

Yellow Guardian is gericht op het verfijnen van tactische procedures en het trainen van logistieke en ondersteunende capaciteiten. Het gaat ook om het uitwisselen van kennis met internationale partners.

 

Voor deze editie van 2024 sluiten veel internationale eenheden zich aan bij het Bataljon Jagers te Paard: de ‘Delta’ Verkenningscompagnie (Luxemburg), het 42e Brigade Verkenningseskadron (Nederland) en het 1e Regiment Spahis, het 2e Huzarenregiment, het 54e Transmissieregiment en het 61e Artillerieregiment (Frankrijk). Ook andere Belgische ondersteuningseenheden zijn aanwezig: het 23e Medische Bataljon, het 18e Logistieke Bataljon, het 11e Geniebataljon, de 10e groep CIS en het Bataljon Artillerie.

 

“We hebben niet dezelfde werk- en communicatiemethoden en logistieke procedures”, legt Luitenant-kolonel SBH Jean-François Verheust, korpscommandant van het Bataljon Jagers te Paard, uit. “Deze verschillen zorgen voor uitdagingen en moeilijkheden en zetten ons aan tot verbetering.” De aanpak is niet alleen gericht op het vergroten van de operationele efficiëntie, maar ook op het versterken van de cohesie tussen geallieerde eenheden.

 

Een internationale verkenningsgemeenschap

 

Door troepen uit verschillende landen samen te brengen, versterkt de oefening de internationale samenwerking en interoperabiliteit. Door samen te werken in tactische situaties delen de deelnemende eenheden hun expertise en vergroten ze hun reactievermogen in multilaterale missies.

 

“Het samenbrengen van zoveel eenheden gespecialiseerd in verkenning en informatieverzameling uit vier landen is een primeur voor België”, zegt Majoor Didier Brach, tweede in bevel van het Bataljon Jagers te Paard. “Het is een ware internationale verkenningsgemeenschap die aanwezig is tijdens Yellow Guardian.”

Ludovic Minon

Jérémy Smolders