
10e Groep CIS: Eat, Sleep, Jump, Repeat
Gedurende twee weken heeft de 10e Groep Communicatie- en Informatiesystemen (10 Gp CIS) zich tussen Marche-en-Famenne en Aarlen ontplooid voor zijn halfjaarlijkse oefening. Zo’n zestig Belgische militairen namen deel aan deze TenEx, een grootschalige training om de technische en tactische vaardigheden te verbeteren.
“De TenEx is een functionele training om onze jonge rekruten te integreren in hun peloton. We leren hen gevechtstechnieken, maar ook hoe ze snel communicatie- en informatiesystemen kunnen leveren aan een eenheid in operatie”, vertelt majoor Alain Zandecki, verantwoordelijk voor operaties en instructie binnen de 10e Groep CIS.
‘Jumpen’ is vooruitgaan
Centraal in de oefening staat een belangrijk principe: de jump, dat is de progressieve verplaatsing van eenheden langs de frontlinie. Een eerste detachement gaat op verkenning en beveiligt de locatie, gevolgd door een groter team dat een tijdelijke commandopost opzet.
“De hier uitgevoerde jump, op brigadeniveau, kan twee of drie tenten herbergen”, verklaart de majoor. Sergeant Y voegt toe: “We opereren op verschillende terreinen: bossen, open velden… Het belangrijkste is dat alles technisch werkt, terwijl we tactisch blijven.
Camouflage tegen drones
“Voor deze editie van de TenEx wilden we een meer tactische dan technische oefening”, legt luitenant-kolonel Petra De Meyer uit, commandant van de 10e CIS-groep. Een van de uitdagingen? Ontsnappen aan de bewaking van drones bediend door het Bataljon Jagers te Paard.
“Ze vlogen over het gebied, maar we waren gecamoufleerd. Een detachement dat gespecialiseerd is in elektronische oorlogsvoering probeerde ons ook te lokaliseren via onze elektromagnetische uitzendingen”, verduidelijkt de majoor. Een effectieve manier om twee eenheden tegelijkertijd te trainen.
Over de grenzen heen
De 10e Groep CIS traint niet alleen in België. Verschillende leden worden regelmatig op zending naar het buitenland gestuurd.
Terug van een inzet van bijna vijf maanden in Roemenië vertelt Sergeant Y, verantwoordelijk voor het communicatiecentrum, het Comcen: “Ik sta in voor alles wat te maken heeft met het opzetten en runnen van het centrum. We beheren het materiaal, de organisatie, de logistiek… Het is een beetje zoals een secretariaat op het terrein. We moeten ook het team coördineren en ervoor zorgen dat iedereen heeft wat hij nodig heeft.”
Deze zomer zal een detachement van de 10e Groep CIS zich aansluiten bij een Frans bataljon in Roemenië, als onderdeel van de Joint Task Force onder leiding van de NAVO. Later in het jaar zal ook een detachement worden ingezet in Litouwen.
Geïnteresseerd?
“Ik ben in 2020 bij Defensie gekomen. Het jaar daarop volgde ik mijn specialisatie aan de CIS-school in Peutie voordat ik bij de 10e Groep CIS kwam. Als klein kind al wilde ik met computers werken”, vertelt de sergeant.
Van vrijwilliger tot officier, de CIS-profielen zijn talrijk, maar de missie blijft dezelfde: technologie, teamgeest en actie op het terrein combineren. Voor de nieuwsgierigen zijn alle vacatures te ontdekken op DEFENSIE Uw toekomst. Onze missie. | Defensie.
Om meer te weten te komen over de 10 Gp CIS: Beldefnews | Oefening Tien Ex: drones gebruiken om te communiceren.









