3 Para in Noorwegen: aanpassen, innoveren, beschermen

Zo’n 300 militairen van het 3e Bataljon Parachutisten (3 Para) en ondersteunende eenheden nemen deel aan de oefening Yellow Condor 2025 in Bergen, Noorwegen. De eerste helft van juli laat hen toe intensief te oefenen op interventies op rivieren en bevaarbare waterwegen, met het oog op de ontwikkeling van een toekomstige capaciteit voor rivieroperaties.

 

In een gespannen geopolitieke context krijgt deze training nog meer betekenis. “Het bataljon moet in staat zijn om snel in te grijpen, bijvoorbeeld om Belgische onderdanen in Afrika te evacueren of om opdrachten binnen de NAVO uit te voeren”, legt luitenant-kolonel Winnepenninckx uit, korpscommandant van 3 Para. Om dat te bereiken moet elke militair klaar zijn om autonoom en verantwoordelijk op te treden, ook met beperkte communicatiemiddelen en verspreide eenheden. “Dat zit in ons DNA.”

 

“Noorwegen biedt een uitzonderlijke omgeving”, benadrukt de luitenant-kolonel. “We kunnen er over lange afstanden trainen, zonder beperkingen, in een veeleisend en gevarieerd decor dankzij de fjorden. Het is ideaal voor onze gevechtsduikers en onze teams op Zodiacs, die hun procedures kunnen oefenen in omstandigheden die dicht bij de realiteit liggen.”

 

Een nieuwe riviercapaciteit

 

De editie 2025 van Yellow Condor dient als testfase voor de ontwikkeling van de riviercapaciteit van de paracommando’s. “We willen evolueren van een beperkte amfibische capaciteit, die voornamelijk gericht is op missies in kustgebieden, naar de mogelijkheid om ook op rivieren en waterwegen op te treden, zowel in België als in het buitenland”, legt de officier uit die verantwoordelijk is voor het bootpeloton.

 

Concreet gaat het erom alle speciale operaties op rivieren te kunnen uitvoeren, met de steun van een amfibische aanvalscompagnie en haar gespecialiseerde middelen: amfibische verkenningsteams (ART), sluipschutters, gezamenlijke vuursteun (JFS) en vaartuigen.

 

In België beperkt het gebrek aan grote geschikte zones dit type training. In Noorwegen daarentegen biedt het reliëf van de fjorden een ideaal kader om deze nieuwe technieken te testen en te beoordelen.

 

“We werken nog met Zodiacs die het einde van hun levensduur naderen, maar het doel is om tegen 2028-2030 een nieuwe operationele capaciteit te bereiken”, aldus de luitenant. Dit houdt ook de aankoop in van een nieuw type vaartuig, ontworpen voor operaties op rivieren en binnenwateren, als onderdeel van de zogenaamde ‘riverine’ capaciteit.

 

De luchtcomponent, een onmisbare partner

 

“Samenwerken met 3 Para is essentieel voor ons”, legt een A109-helikopterpiloot van de 1e Wing (Bevekom) uit, eveneens aanwezig in Noorwegen. “We bereiden ons voor op de komst van de H145M-helikopter, die onder meer zal worden ingezet voor medische evacuaties en ter ondersteuning van speciale operatie-eenheden.”

 

Deze oefening is bijzonder veeleisend: de piloten slapen in tenten op een burgervliegveld om op elk moment klaar te zijn om op te stijgen, en ’s nachts te vliegen in een gevarieerd landschap met fjorden en bergen tot 2.000 m hoog. ”Dit haalt onze teams uit hun vertrouwde omgeving en versterkt hun vermogen om in alle omstandigheden te reageren”, voegt hij eraan toe.

 

De A109-helikopters onderscheiden zich door hun betrouwbaarheid en compact formaat, waardoor ze kunnen landen in beperkte gebieden. “Maar naast het technische aspect is het vooral de integratie met de eenheden op de grond die telt. Onze primaire missie is hen te ondersteunen.”

 

Veerkracht en aanpassingsvermogen

 

“De uitdagingen blijven dezelfde. We moeten ons aanpassen en keuzes maken wanneer we met onbekende situaties op het terrein worden geconfronteerd”, besluit de korpscommandant van 3 Para. ”Maar de wereldwijde context en de dreigingen evolueren, wat van ons een steeds grondigere en meer gevarieerde voorbereiding vraagt.”

 

Door aanpassing, innovatie en gezamenlijke samenwerking te combineren, bevestigen 3 Para en haar partners hun essentiële rol: België en haar burgers wereldwijd beschermen.

Camille Henry

Clint Soete

Gert-Jan D'haene