Tussen traditie en eer, België aan de Cenotaaf in Londen

Afgelopen zaterdag vond in hartje Londen de Belgian Cenotaph Parade plaats, ter herdenking van de 91e verjaardag van deze bijzondere traditie. Zo’n 300 Belgische en Britse deelnemers marcheerden voor de burgerlijke en militaire autoriteiten van beide landen, waaronder de Chef Defensie, Generaal vlieger Frederik Vansina.

 

Elk jaar, op de zaterdag vóór de nationale feestdag van 21 juli, vindt een militair parade plaats in zwart-geel-rood rond de cenotaaf, een grafmonument zonder stoffelijk overschot in de Britse hoofdstad. Het woord cenotaaf komt van het Griekse kenos (leeg) en taphos (graf).

 

Plechtigheid en privilege

 

Om klokslag 11 uur begint de ceremonie. De pelotons van de Koninklijke Militaire School, de Koninklijke School voor Onderofficieren, de Landcomponent, de Medische Component en de reservisten marcheren onder begeleiding van muziek langs Parliament Street naar het Horse Guard Memorial. Aan de voet van het monument worden bloemenkransen gelegd als eerbetoon aan de oudstrijders.

 

België is het enige land buiten het Gemenebest dat het recht heeft om gewapend op Britse bodem te defileren. De Belgische parade aan de Cenotaaf werd in 1934 ingesteld als eerbetoon aan koning Albert I. Na zijn overlijden gaf zijn oom, koning George V van het Verenigd Koninkrijk, de Belgische militairen toestemming om in uniform bij de Cenotaaf te marcheren.

 

Engagement van de jonge generatie

 

Onderluitenant Enzo, enthousiast over zijn eerste parade in het buitenland, benadrukt het belang van het in ere houden van de herinnering: “Het is belangrijk om interesse te tonen in onze geschiedenis en deel te nemen aan dit soort unieke ceremonies om de traditie in ere te houden.”

 

De pas afgestudeerde KMS’er voegt eraan toe dat het onbetaalbaar is om de nationale kleuren met trots te dragen, op Belgische bodem of in het buitenland. “We dragen een uniform met een geschiedenis en we moeten dankbaar en trots zijn voor degenen die voor onze vrijheid hebben gevochten,” besluit hij.

 

Een krachtig gebaar van vriendschap en verbondenheid

 

De Belgian Cenotaph Parade is niet alleen een militaire ceremonie. Het weerspiegelt ook een de sterke historische band tussen België en het Verenigd Koninkrijk, ontstaan aan het front van de IJzer, waar onze landen zij aan zij vochten. Deze unieke traditie herinnert aan een duurzame alliantie die tot op vandaag voortleeft.

 

De gezamenlijke aanwezigheid van de burgerlijke en militaire autoriteiten van beide landen toont ook het belang van de Belgisch-Britse betrekkingen. In de huidige, soms fragiele context, krijgt dit eerbetoon des te meer betekenis als symbool van eenheid, respect en samenwerking.

José-Marie Nzembo

Jérusalem Destercke-Hock

Clint Soete