Het 10e Smaldeel, pijler in de overgang naar de F-35

Onlangs werd een belangrijke mijlpaal bereikt met de levering van vier F-35-vluchtsimulatoren. Deze hoogtechnologische systemen maken het mogelijk om nu ook de eerste trainingen op Belgische bodem te lanceren, wat de concrete start betekent voor de nationale training met de F-35.

 

Op de vliegbasis van Florennes speelt het 10e Smaldeel een centrale rol in de opbouw van het F-35-programma. De eenheid kan prat gaan op haar expertise met simulatoren, haar veelzijdigheid en haar geïntegreerde visie op training. Vandaag bereidt ze zich voor op de operationele omgeving van morgen door actief bij te dragen aan de ontwikkeling van deze nieuwe capaciteit.

 

Het 10e Smaldeel zet een belangrijke symbolisch erfenis verder: het heeft het insigne van de Zilveren Draak geërfd van een nachtjagersmaldeel in Bevekom. Dit gemoderniseerde kenteken symboliseert de wens om traditie en innovatie te combineren. Tegelijkertijd bevestigt het een nieuwe identiteit, aangepast aan de hedendaagse uitdagingen.

 

Training aan de grond, made in USA

 

De simulatoren worden beheerd vanuit IOS-stations (Instructor Operating Station), echte educatieve controlecentra. De instructeurs ontwerpen scenario’s, kunnen een missie pauzeren, parameters aanpassen of piloten onmiddellijk debriefen. De leden van het 10e Smaldeel, opgeleid in de Verenigde Staten, zorgen voor een gericht en dynamisch beheer van de training.

 

Op Luke Air Force Base, Arizona, begonnen in mei 2024 verscheidene piloten met hun training op de F-35-simulatoren. Zonder een echte vliegfase verzamelden ze met die training meer dan 500 gesimuleerde vlieguren. Met hun verlengde aanwezigheid tot januari 2025 konden ze hun kwalificatie behouden en zich voorbereiden op hun terugkeer naar België, net voor de levering van de simulatoren.

 

Smaldeel in dienst van transformatie

 

Het 10e Smaldeel beperkt zich niet tot simulatortraining. Het waakt ook over de standaardisatie van de aangepaste procedures voor de F-35, de operationele planning en de integratie van het nieuwe vliegtuig in het Belgische luchtruim, net als de ondersteuning van de andere F-35-smaldelen en de vlieggroep.

 

Infrastructuur gericht op de NAVO en de toekomst

 

Tegen eind 2025 zullen acht EBS-simulatoren (Effects Based Simulator) het systeem vervolledigen. Die zijn onderling verbonden en zullen België in staat stellen om deel te nemen aan gezamenlijke opleidingen met zijn partners via het NAVO-netwerk. Het doel op lange termijn: LVCT-capaciteiten (Live Virtual Constructive Training: een geheel van systemen voor virtuele training in real time) ontwikkelen om complexe dreigingen te simuleren in een virtuele en collaboratieve omgeving.

 

De technische opbouw gaat gepaard met personeelsversterking. Het onderhoud van de simulatoren gebeurt door een gemengd team: militaire technici, personeel van Lockheed Martin en binnenkort Belgische burgertechnici, sinds begin juni in opleiding. Hun missie: de beschikbaarheid van de systemen garanderen, de headsets configureren, software- en hardware-updates uitvoeren en de vlotheid van de trainingssessies garanderen.

 

Met de introductie van de F-35 is simulatie een essentiële pijler van de training geworden. Sommige missies zullen nu alleen op simulatoren worden uitgevoerd, vanwege de beperkingen van het luchtruim of de complexiteit van de scenario’s. Dankzij de inzet van het 10e Smaldeel krijgt de Belgische Luchtmacht een trainingscapaciteit die opgewassen is tegen de technologische en operationele uitdagingen van de toekomst.

Belgische Luchtmacht

Lockheed Martin