Afscheid van een boegbeeld

Triatleet Frederik Van Lierde heeft afscheid genomen van zijn professionele sportleven. Op zondag 13 september toonde de topsporter Defensie en sportman van het jaar 2013 nog een laatste keer zijn kunnen, voor eigen publiek in Menen. Het publiek was in extase toen zijn held als eerste aan de eindstreep verscheen.

 

Triatleet Frederik Van Lierde was een van de eerste atleten die het topsportproject van Defensie vervoegde. Al snel was duidelijk dat hem aantrekken een schot in de roos was. In 2013 zorgde hij voor een huzarenstuk door als tweede Belg ooit het wereldkampioenschap Ironman in Hawaii te winnen. Datzelfde jaar werd hij dan ook gelauwerd als sportman van het jaar.

 

Als atleet was Frederik een groots ambassadeur. Hij stak zijn dankbaarheid voor Defensie nooit onder stoelen of banken en werd een boegbeeld voor de Belgische krijgsmacht.

 

Ook buiten Defensie was Van Lierde graag gezien. In de sportwereld verwierf hij heel wat respect. Daar is de aankomst in zijn laatste wedstrijd het grote voorbeeld van. Frederik Van Lierde kwam in zijn eigen Menen als eerste over de streep om zijn publiek te groeten. Zeggen dat hij die dag de sterkste atleet van het pak was, zouden echter niet de juiste woorden zijn.

 

Samen met toptalent Pieter Heemeryck sprong Frederik van de fiets. In het lopen werd echter snel duidelijk dat hij de duimen moest leggen voor zijn ‘opvolger’. Ook Bart Aernouts kwam uit de achtergrond terug. Op vijf kilometer van de finish had hij Frederik Van Lierde te pakken. Verrassend genoeg nam hij echter Frederik op sleeptouw richting de eindstreep. Ook Pieter Heemeryck besloot om zijn grote held op te wachten, net voor het opdraaien naar het stadium van Menen. Hij gunde hem zo de eer om zijn laatste wedstrijd als winnaar af te sluiten. Een groots gebaar van twee kampioenen voor een waar boegbeeld.

 

Met het afzwaaien als topatleet neemt Frederik Van Lierde echter geen afscheid van Defensie. Binnenkort start Van Lierde zijn tweede carrière en neemt volgend jaar de fakkel over als topsport-verantwoordelijke bij Defensie.

Gert-Jan D'haene

Clint Soete