Agenor: een Belg neemt het over van een Belg

Flottielje Admiraal Gilles Colmant nam op 8 maart 2024 de leiding over van operatie AGENOR, de militaire pijler van de European Maritime Awareness in the Strait of Hormuz (EMASoH).

 

De missie van EMASoH

 

De EMASoH missie draagt bij aan waakzaamheid over een veilige maritieme omgeving, bevordert een de-escalatie van spanningen en stimuleert inclusieve, regio-overschrijdende dialoog en samenwerking. De missie heeft zowel een diplomatieke als een militaire component.  AGENOR biedt een betrouwbare beoordeling van de veiligheid in de Joint Operations Area (JOA), die de Straat van Hormuz en aangrenzende gebieden omvat. Het doel is de koopvaardij gerust te stellen en de vrijheid van scheepvaart te garanderen.

 

Belgische betrokkenheid

 

De regio van de Golf en de Straat van Hormuz zijn cruciaal voor de Belgische en wereldwijde maritieme handel. België besloot in januari 2020 om zich aan te sluiten bij de EMASoH-coalitie. Ook Denemarken, Frankrijk, Duitsland, Griekenland, Italië, Nederland, Noorwegen en Portugal zetten hun schouders onder missie EMASoH.

 

Vierde Belgische commando

 

Flottielje Admiraal Hans Huygens droeg het commando over aan flottielje Admiraal Gilles Colmant. De ceremonie vond plaats onder de vlag van de Admiraliteit Benelux (ABNL), de overkoepelende staf van de Belgische Marinecomponent en de Nederlandse Koninklijke Marine. Het is de vierde keer dat België deze missie leidt.

 

Het belang van EMASoH

 

EMASoH is een belangrijke missie die bijdraagt aan de veiligheid en stabiliteit in een cruciale regio voor de maritieme handel. De Belgische deelname aan de missie toont de betrokkenheid om samen te werken met onze Europese partners om de vrijheid van scheepvaart te garanderen.

Rein Van den Bergh

FFEAU – Forces françaises aux Émirats arabes unis