Fregat Louise-Marie vertrekt richting Midden-Oosten

Op zondag 10 maart vertrok het fregat Louise-Marie vanuit de marinebasis van Zeebrugge richting het Midden-Oosten. Op het programma: de deelname aan de missies ASPIDES en AGENOR.

Het fregat, een multifunctioneel schip, wordt ingezet in de Rode Zee en de Straat van Hormuz met het doel om bij te dragen tot het waarborgen van de maritieme veiligheid en de vrijheid van scheepvaart. Zijn inzet wordt strategisch verdeeld tussen de operaties AGENOR en ASPIDES.

 

AGENOR

 

De operatie AGENOR is de militaire pijler van EMASoH, de Europese bewakingsmissie in de Straat van Hormuz. Op initiatief van Frankrijk werd deze internationale missie in 2020 opgericht als reactie op een aantal maritieme incidenten die de handel en bevoorrading in de Straat van Hormuz in gevaar brachten. Negen Europese landen nemen deel aan deze missie (België, Frankrijk, Duitsland, Denemarken, Griekenland, Italië, Nederland, Noorwegen en Portugal). Initiatiefnemer Frankrijk levert de grootste bijdrage.

Onder het bevel van AGENOR zal het fregat Louise-Marie en haar bemanning bijdragen aan de volgende zaken:

 

  • Aanwezigheid op zee tonen naargelang het niveau van de huidige dreiging.
  • Een goede kennis onderhouden van de maritieme situatie in de regio rond de Straat van Hormuz.
  • Een kwaliteitsvolle samenwerking tot stand brengen tussen de marine en de koopvaardij.

 

ASPIDES

 

Operatie ASPIDES vertegenwoordigt op haar beurt een legitieme marine-inzet, proportioneel en defensief in het kader van de EU. Het doel is de vrijheid van navigatie in de Rode Zee te waarborgen, de veiligheid en stabiliteit in de Golfregio en de Hoorn van Afrika te garanderen en de internationale maritieme handel veilig te stellen.

De missie van het fregat zal bestaan uit drie pijlers:

  • Een uitvoerende beveiligingspijler.
  • Twee complementaire pijlers met betrekking tot het maritieme en luchtvaart situationeel bewustzijn, en ondersteuning.
Anaëlle El Kabou

Jorn Urbain

Patrick Fockenoy